Начало / Свят / Боб Дилън най-накрая проговори за Нобела

Боб Дилън най-накрая проговори за Нобела

LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 06: Bob Dylan speaks onstage at the 25th anniversary MusiCares 2015 Person Of The Year Gala honoring Bob Dylan at the Los Angeles Convention Center on February 6, 2015 in Los Angeles, California. The annual benefit raises critical funds for MusiCares' Emergency Financial Assistance and Addiction Recovery programs. For more information visit musicares.org. (Photo by Kevin Mazur/WireImage)

Боб Дилън прекрати мълчанието си и най-накрая проговори за Нобеловата награда за мир. Музикантът бе отличен с най-високото признание за литература на 13 октомври. От тогава той пази мълчание като дори свали информацията за приза от официалния си сайт. Това засили спекулациите, че смята да откаже наградата и му навлече критики, че е „арогантен и невъзпитан“, тъй като освен от медиите, се покри и от контакт с членовете на Шведската академия.

Дилън бе отличен за „създаването на нови поетични изразни средства, следвайки великата американска песенна традиция“. Той даде първото си интервю от обявяването на приза за в. „Телеграф“, като обяви, че със сигурност ще присъства на официалната церемония в Стокхолм на 10 декември.

На обвиненията, че е „арогантен и невъзпитан“ и не е отговорил на телефонните обаждания от Шведската академия, той казва: „Е, нали сега съм тук“.

В петък от Стокхолм обявиха, че вече са установили контакт с Дилън. „Новината ме остави безмълвен. Благодарен съм за тази чест. Дали ще приема наградата? Разбира се! Още обаче не мога да повярвам. Ще оставя хората да преценят дали наистина я заслужавам“, коментира американският певец.

Когато обявиха името му като лауреат, временният секретар на Шведската академия Сара Данилс обяви: „Дилън е велик пример за начина, по който римите се превръщат в рефрени. Има удивително мислене. За 54 години той постоянно се преобразява. Ако се върнем назад 5000 години, откриваме Омир и Сафо. Те са писали поетични текстове, които са били предназначени за представяне пред публика. По същия начин твори и Боб Дилън. Ние все още четем Омир и Сафо и им се наслаждаваме“. Това музикантът коментира така: „Предполагам, че в някаква степен някои от песните ми, като „Blind Willie“, „The Ballad of Hollis Brown“, „Joey“, „A Hard Rain“, „Hurricane“ и др. определено носят някаква Омирова стойност“.

Прочетете още

2018108459286843_cd8b210628_o-1395x924

Български писател получи за първи път Нобелова награда

Георги Господинов беше удостоен с отличието за физика по случай 1 април За първи път …