Начало / Свят / Член на Нобеловия комитет: Боб Дилън е нелюбезен и арогантен

Член на Нобеловия комитет: Боб Дилън е нелюбезен и арогантен

bob-dylan-2015-promo-01-636-380Странното поведение на носителя на Нобелова награда за литература за 2016 г. Боб Дилън продължава. Музикантът, чието име на 13 октомври бе обявено от Шведската академия за най-високата чест в света на наградите, премина почти в нелегалност и е неоткриваем от тази дата.

Според член на Нобеловия комитет, Дилън нито веднъж не е отговорил на повикванията по телефона от Швеция, нито пък връща обаждане. Това спечели на американеца много клюки и спекулации, като очакванията той да не се появи на официалната церемония по връчването на наградите са огромни. Той дори свали от официалния си сайт съобщението за приза. В деня на обявяването на наградата музикантът имаше представяне в Лас Вегас, но категорично отказа да спомене дори нещо по темата.

Поведението на Дилън му спечели вече и критики, като един от членовете на Комитета Пер Вастберг отсъди, че музикантът е „невъзпитан и арогантен“. „Да, може би на някои поведението му се струва невъзпитано и арогантно. Но хората са такива, каквито са. Засега сме решили да не го порицаваме. Топката е в неговата половина. Всеки може да спекулира както си иска. Ние обаче отказваме“, каза още шведският писател.

В официално становище от Шведската академия пък обявиха, че никога наградата не е преценявана от публичния имидж на лауреата. От Стокхолм се дистанцираха от „личното мнение“ на Вастберг.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

40704027_303

Петер Хандке – отричан и обичан

Австрийският драматург Петер Хандке за кратко се превърна в един от най-обсъжданите избори на Шведската …