Начало / Критика / Класически приказки оживяват в съвременни тийн романи

Класически приказки оживяват в съвременни тийн романи

Кая Димитрова, Хеликон СЛАВЕЙКОВ

Все по-често приказки, които са ни добре познати от детството, намират своето местенце в съвременни романи, където се подвизават с чисто нови и по-модерни визии. Това най-ярко се наблюдава при фентъзите YA четива, които набират все повече почитатели сред малки и големи. А ето и девет съвременни тийн романа, чиито основни сюжетни линии са заети от няколко известни класически приказки:

200234_b„Синдер”, „Скарлет”, „Крес” и ”Уинтър” от Мариса Мейър. С поредицата си „Лунните хроники” авторката успява да вплете в сюжетната нишка цели четири приказки: „Пепеляшка”, „Червената шапчица”, „Рапунцел” и „Снежанка и седемте джуджета”, с тази разлика, че в нейните версии Пепеляшка е киборг, Червената шапчица обиква вълка, Рапунцел е затворничка в сателит, а Снежанка е жертва на ужасяващи видения, които разклащат психиката ѝ.

159844_b„Чудовищен” от Алекс Флин. Една очарователна осъвременена версия на „Красавицата и звяра”! Романът на Алекс Флин разказва тази любима на мнозина приказка по един много красив начин, включвайки онези  важни поуки, познати ни от нея –класическата „каквото повикало, такова се обадило”, а също и поуката, че не бива да се съди за някого по неговия външен вид. Трогателната романтична история, която ще стопли сърцата ви, е още един плюс, заради който да се замислите дали да не дадете шанс на книгата.

198693_b„Двор от рози и бодли” от Сара Дж. Маас. А ето и още една осъвременена версия на „Красавицата и звяра”, която този път включва в историята си необикновени същества – елфите. Напрегнатият и описателен стил на писане на Сара Дж. Маас прави четенето на романа изключително приятно, а фантастичният свят, който е изградила, ще събуди желание у вас да заживеете в него.

198931_b„Гневът и зората” от Рене Ахдие. Един роман в стила на „Приказки от хиляда и една нощ”. В книгата главната героиня Шахризад, подобно на Шехерезада, опитва да развали порочния кръг, в който всяка сутрин една невинна девойка умира от ръката на владетеля, разказвайки му пленяващи истории. Но ако очарованието на сборника Приказки от хиляда и една нощ” е във вълшебните разкази, то в романа е наблегнато на сложните взаимоотношения между двамата главни герои, както и на бързото действие, тръпка и напрежение.

202402_b„Отрова” от Сара Пинбъра. Приказката е „Снежанка”, а сюжетът на самата книга фокусира вниманието си върху ябълката, която трови взаимоотношенията между хората. В романа освен това Снежанка е представена в съвсем различна светлина – такава, в каквато никой не би я познал. Книгата е първа от обещаваща поредица, която ще преразкаже по един изцяло нов начин и приказките „Пепеляшка” и „Спящата красавица”, затова не я пропускайте!

200707_bИзтръгнати от корен” от Наоми Новик. Ако сте почитатели по-скоро на славянските приказни мотиви, то „Изгръгнати от корен” е вашата книга! В този съвременен тийн роман умело са вплетени нишки от славянския фолклор, като митичните образи на вещицата Баба Яга или този на Змея, например. Книгата ще ви спечели и с интересните си обрати и любовната история, разбира се!

Прочетете още

Tsanko_Lalev

Цанко Лалев: Във всеки млад човек се крие герой

„Домът на пчелите“ е книга, която съчетава няколко жанра – фентъзи, трилър, исторически роман и …