Начало / Свят / Книга за историята на Рим пълна с грешки

Книга за историята на Рим пълна с грешки

Книгата на австралийския писател Робърт Хюз за историята на Рим е пълна с грешки, съобщи „Индипендънт”. „Рим” излиза във Великобритания през юни и предизвиква бурно възмущение от критици и журналисти поради факта, че е изпълнена с грешки и обърквания от всякакъв вид. Шокиращо е, че скоро появилото се на пазара издание за САЩ не е коригирано. Творбата е публикувана от авторитетното издателство „Нопф”.

„Пропуснете първите 200 страници. Първата половина е позор, меко казано. Пълна е с грешки и обърквания. Ако чете човек, който не е специалист, ще бъде подведен. Срам за автора и издателя”, казва Мери Биърд – академик в известния университет „Кеймбридж”.

Макар в американското издание все пак да са поправени някои неточности, като – „Тоска” е опера от Пучини, а не на Верди, Климент V е френски папа, а не италиански – доста други остават. Не се знае защо стадиона „Стадио дей Марми”, който е разположен в северната част на града, е написано, че е в южната. На площад, който Хюз описва като пълен с коли, не е позволено да се паркира от 30 години. Римският император Антонин Пий пък е обявен за християнин.
„Не става въпрос за грешки при обяснението, а абсолютно фактологически грешки – неща, които просто не са верни. Хюз казва, че не е живял в Рим, а го е посещавал за седмица и то само  2-3 пъти. Това го поставя в позиция, от която няма право да пише подобна книга”, коментира американският журналист и писател Майкъл Меушоу, който живее (непостоянно) в Рим през последните 40 години.

Експерти от книжния бизнес стоят зад мнението, че публикуването на книгата е резултат на растящата безотговорност сред издателствата. Според тях тази книга изобщо не е трябвало да се допуска до печат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

GettyImages-482534641-2000x1200

Защо го правят?

Иван ГОЛЕВ Една китайска поговорка гласи: „И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет”. Затова …