Начало / Любопитно / 10 начина да разбереш дали някой чете, без да се налага да питаш

10 начина да разбереш дали някой чете, без да се налага да питаш

10447053_10152565131813060_1012742123571335551_nЛюбителите на книги са страхотни хора. Те са лоялни – винаги защитават любимите си персонажи; търпеливи са, особено когато четат дебела книга; но най-вече са емпатични.

Но как да се обградиш с точно такива приятели, когато те са се изпокрили някъде с четивата си?

Има начин да разбереш дали имаш читател пред себе си, без дори да навлизаш в задълбочен разговор. Вероятно мислиш, че е невъзможно да се разбере дали някой чете просто така, но всъщност обичта към книгите си личи, запаленият читател дори не го осъзнава.

Сети се за един твой любим персонаж, който обича да чете. Нужно ли е този герой да крещи от средата на книжарницата „Аз обичам да чета“, за да го разбереш?

Не, ти вече го знаеш. Сайтът www.bluster.com посочва няколко вероятните причини за това – изпробвай ги и върху хора от заобикалящия те свят, може да се окажат книжни маниаци точно като теб.

 

  1. Срещаш човека на „книжно“ място

picking_out_a_bookНай-очевидният начин да разконспирираш книжния маниак. Ако човек не обича да чете, той едва ли ще се шляе между рафтовете на книжарницата или библиотеката. Но ако някой стои там и вдишва дълбоко (защото ти знаеш добре как ухаят книгите), значи това е човекът.

  1. „Книжни“ дрехи

Може би тениска с цитат от книга или с нарисуван персонаж, или дори пазарска чанта с надпис „I <3 Mr. Darcy“ – определено имаш срещу себе си читател.

  1. „Книжен“ костюм

Да, някои читатели достигат неочаквани предели, обличайки се изцяло като любим книжен персонаж или поне като негово вдъхновение. Няма по-лесен начин да познаете каква е причината за този моден избор, стига да познавате конкретната книга, разбира се.

  1. Често споменава книжни персонажи

Както си водите нормален разговор, събеседникът ви съвсем на място споменава Хийтклиф. Получава бонус точки, ако говори за него като за реален човек.

  1. Видимо вълнение при получаване на книга като подарък

17Според някой получаването на книга за подарък е скучно. Определено тези хора не са запалени читатели. Истинският книжен маниак винаги ще се зарадва на подобна празнична изненада, защото знае, че няма по-добър избор на подарък.

  1. Естествено привличане

Ако случайно чуете, че някой обича да чете, не ви ли става този човек автоматично по-симпатичен? Огледайте приятелите на този човек – вероятно те притежават същото качество.

  1. Съвременните технологии1

Твърде вероятно е да не видите електронен четец в ръцете на човек, който не обича да чете. Той едва ли ще има и акаунт в Goodreads. Обратното също е валидно.

  1. Скрити препратки

Смее ли се човек срещу вас на шегите ви за „1984“? А улавя ли метафората ви за Абатство Нортангър? Повече от ясно е, че имате насреща си запален читател.

  1. Директни цитати

Ако обичате книги, вероятно често ги цитирате. Това е един от най-очевидните признаци на любовта към четенето.

  1. Книга в ръцете

Няма по-лесен начин – ако човекът пред вас държи книга в ръцете си, това е сигурен знак, че имате работа с активен и запален читател.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …