Начало / Критика / Владетелите на Русия

Владетелите на Русия

Мария-Десислава Щиплийска, Хеликон Славейков

201505_bМалцина от нас познават добре руската история, а тя е толкова пленителна и въздействаща. Да четем за древните руски князе няма как да не ни прехвърли в едно непознато и така далечно време, което ни подтиква да мечтаем. Това не е исторически роман, но пък страхотно издание, пълен преглед на руската история от древното средновековие до гибелта на династията Романови.
Във „Великите князе, царете, императорите на Русия“ от Йордан Андреев и Андрей Андреев ще намерите чудесен снимков материал, който ще ви помогне да се потопите в друга реалност. Да видите портрета на княз Александър Невски, когото считаме за толкова близък, но същевременно ни е толкова непознат. Сред страниците на този труд ще разберете историята на Иван IV Грозни – една от най-противоречивите личности в историята на Русия, сравняван дори с Чингиз Хан и римския император Нерон. Той утвърждава монархическото начало и въвежда строга централизация.
Няма как да не се спрем на Петър I Велики, който е най-известният руски цар. Интересно е да видим как той успява да получи властта, но най-важно е как успява да я използва – победоносните му военни походи, трансформацията на държавата в абсолютна монархия, нейната модернизация по западен модел. Всичко това дава възможност на Русия да се превърне в реален играч на историческата сцена – откривайки една нова епоха в нейното управление.
Да споменем и Екатерина II Велика, която в книгата определят като „най-руската владетелка, без в жилите ѝ да тече и капка руска кръв“. Всеки от следващите владетели има своите достойнства и качества – Александър I, Николай I, Александър II Освободител. Книгата завършва с гибелния край на Николай II и краят на цяла една династия – тази на Романови, управлявала цели 304 години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Web

Двайсет загадки, вълнували човечеството столетия наред

Човешкото въображение винаги се е вълнувало от загадъчното, от необяснимото, от мистериозното. Но защо повечето …