Начало / Критика / Владетелите на Русия

Владетелите на Русия

Мария-Десислава Щиплийска, Хеликон Славейков

201505_bМалцина от нас познават добре руската история, а тя е толкова пленителна и въздействаща. Да четем за древните руски князе няма как да не ни прехвърли в едно непознато и така далечно време, което ни подтиква да мечтаем. Това не е исторически роман, но пък страхотно издание, пълен преглед на руската история от древното средновековие до гибелта на династията Романови.
Във „Великите князе, царете, императорите на Русия“ от Йордан Андреев и Андрей Андреев ще намерите чудесен снимков материал, който ще ви помогне да се потопите в друга реалност. Да видите портрета на княз Александър Невски, когото считаме за толкова близък, но същевременно ни е толкова непознат. Сред страниците на този труд ще разберете историята на Иван IV Грозни – една от най-противоречивите личности в историята на Русия, сравняван дори с Чингиз Хан и римския император Нерон. Той утвърждава монархическото начало и въвежда строга централизация.
Няма как да не се спрем на Петър I Велики, който е най-известният руски цар. Интересно е да видим как той успява да получи властта, но най-важно е как успява да я използва – победоносните му военни походи, трансформацията на държавата в абсолютна монархия, нейната модернизация по западен модел. Всичко това дава възможност на Русия да се превърне в реален играч на историческата сцена – откривайки една нова епоха в нейното управление.
Да споменем и Екатерина II Велика, която в книгата определят като „най-руската владетелка, без в жилите ѝ да тече и капка руска кръв“. Всеки от следващите владетели има своите достойнства и качества – Александър I, Николай I, Александър II Освободител. Книгата завършва с гибелния край на Николай II и краят на цяла една династия – тази на Романови, управлявала цели 304 години.

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …