На фокус
Начало / Свят / Боб Дилън спечели Нобелова награда за литература

Боб Дилън спечели Нобелова награда за литература

741px-President_Barack_Obama_presents_American_musician_Bob_Dylan_with_a_Medal_of_Freedom

Певецът, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист Боб Дилън (артистичен псевдоним на Робърт Цимерман) е носителят на Нобелова награда за литература за 2016 г. Това обявиха преди минути в Шведската академия в Стокхолм. Той е отличен за „създаването на нови поетични изразни средства, следвайки великата американска песенна традиция“.

14680741_10153968659929103_6967842765167319668_nДилън е роден на 24 май 1941 в Дълут, Минесота САЩ. Считан е за американската фигура, оказала най-голямо влияние в поп музиката. Голяма част от най-популярните му работи са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin’“ се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Напоследък Дилън се отдаде и на литературата, като неговите „Хроники“ са неизменен бестселър и са смятани за едни от най-важните литературни произведения, писани от музиканти.

Боб Дилън е 259-тият американец, спечелил Нобелова награда. 75-годишният музикант, който заимства артистичното си име от поета Дилън Томас, е едва първият представител на САЩ, който печели Нобеловата награда за литература, след Тони Морисън през 1993 г. Преди тях наградата е била присъждана на Синклер Луис (1930 г. ), Юджийн О‘Нийл (1936 г.), Пърл Бък (1938 г.), Т С Елиът (1948 г.), Уилям Фокнър (1949 г.) и Ърнест Хемингуей (1954 г.).

Той е и първият музикант и текстописец, удостоен с високото отличие. Макар изборът му да е смятан за изненадващ, неговото име редовно се появяваше през годините сред номинациите. През 2011 г. дори е смятан от букмейкърите за четвъртият фаворит. Тогава обаче приза печели шведският поет Тумас Транстрьомер.

„Дилън е велик пример за начина, по който римите се превръщат в рефрени. Има удивително мислене. За 54 години той постоянно се преобразява. Ако се върнем назад 5000 години, откриваме Омир и Сафо. Те са писали поетични текстове, които са били предназначени за представяне пред публика. По същия начин твори и Боб Дилън. Ние все още четем Омир и Сафо и им се наслаждаваме“, коментира временният секретар на Шведската академия Сара Данилс.

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата, преживяваща нов разцвет през този период. Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия – Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокендрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като вторият по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс.

Официалното връчване на шестте Нобелови награди в различните области ще бъде на 10 декември, когато се отбелязва 120-тата годишнина от смъртта на Алфред Нобел.

Прочетете още

obama-reading-1565887854

Кои книги впечатлиха Барак Обама през 2020-а?

Броени дни преди края на 2020-а година бившият американски президент Барак Обама, известен като запален …