Начало / Любопитно / 10 истински конспирации, които вдъхновяват Дан Браун

10 истински конспирации, които вдъхновяват Дан Браун

tumblr_oe7zie9prw1rwnnw6o1_500Докато сме в очакване на нов хит от бестселъровия автор Дан Браун („Origin” ще излезе през септември 2017 г.) и се наслаждаваме на поредната екранизация на книга за симпатичния учен Робърт Лангдън („Ад“ вече е по кината, отново с Том Ханкс), yahoo.com се зарови по-дълбоко в тематиката, която Браун нищи с романите си. От световната търсачка предлагат списък с 10 конспирации от реалния живот, които вдъхновяват писателя.

Ето ги:

65658zИсус е имал любовна връзка с Мария Магдалена и двамата имат деца

Светият Граал е в основата на сюжета на „Шифърът на Леонардо“. Темата обаче се измества към вероятността Христос да има наследници, които да представляват „истинският свети Граал“. Това богатство е пазено в тайна от Ордена на Сион, който бил основан през 1099 г.

Тази хипотеза е подкрепена от авторите на книга, излязла през 1982 г. „The Holy Blood and the Holy Grail“, от която Браун заимства идеята.

Американските банкноти са пълни с франкмасонски символи

Най-малко един от Бащите Основатели – Бен Франклин, е бил масон. Но дали американската валута представлява и някаква тайна кодирана карта за това общество?

Браун използва тази теория в „Изгубеният символ“. Но е факт, че т.нар. Око на провидението, което е над пирамидата на банкнотите, не е обичайна част от масонския ритуал във времето, в което са създадени банкнотите.

147836zМощно тайно общество от илюминати контролира света

В „Шестото клеймо“ се говори за такава клика от хипер-властимащи хора по цял свят, които според някои са илюминати.

Всъщност става дума за истинска организация, основана в Бавария през 1776 г., която обаче е разформирована от крал. Темата обаче остава жива и според някои автори това тайно общество продължава да съществува. Тези хора са обвинявани за почти всяко важно световно събитие – от Френската революция, през убийството на Джон Кенеди до избора на Барак Обама за президент на САЩ.

Друго, религиозно-ориентирано тайно общество – Опус Деи, управлява света

Това е друга съществуваща в реалния свят група, за която се споменава в „Шифърът на Леонардо“ и която подклажда антикатолическите предразсъдъци на Дан Браун.

Основана е през 1928 г. и промотира католически ценности. Повечето журналисти, които разследват тази група, прилагат доказателства, че престъпната дейност на обществото, е по-скоро мит.

65488_bКатолическата църква се опитва да забрани и разруши науката през 1668 г.

Това е ключовата идея на „Шестото клеймо“ – че е имало атака от страна на църквата срещу учените, които били избивани заради трудовете и откритията си.

Според повечето историци обаче подобно преследване не се е случвало. Макар че как се обяснява испанската инквизиция и заклеймяването на някои учени за еретици? Например пасторът Джордано Бруно, който бил екзекутиран през 1600 г., вярвал, че вселената е безкрайна. Но не това, а анти-християнските му убеждения са станали причина за убийството му.

Анти-материята ще разреши енергийната криза на човечеството

Сблъсъкът между религия и наука е в основата на повечето книги на Дан Браун. В „Шестото клеймо“ във фокуса е физиката. Ученият д-р Леонардо Ветра открива нов начин да създаде анти материя, която да помогне на дъщеря му Витория. Но това всъщност е невъзможно и от много лаборатории признават, че отнема повече енергия да се създаде анти материя. Тези теории препращат към други – за Големия взрив и Големия адронен колайдер…

174316_bПланетата ще се саморазруши, ако броят на населението продължава да нараства

Тази теория е в центъра на сюжета на „Ад“ и ръководи злодея в действията му. Има наистина такава теория, създадена през XVIII век от английския еретик Томас Малтус, продължена от биолога Пол Ерлих в книгата му от 1968 г. „The Population Bomb“. Тя обаче е оброена от съвременната науката. През 2014 г. Националната академия на науките на САЩ прави изчисление, че през 2100 г. населението на земята ще бъде 10,4 милиарда.

Катедрала близо до Единбург крие тайната на Светия Граал

Тя се появява в „Шифърът на Леонардо“. Там Робърт Лангдън разкрива истинската тайна на Светия Граал. Според някои вярващи, катедралата е копие на Купата на Соломон в Йерусалим и е била построена от рицарите тамплиери. Според официални източници, обаче е била издигната 150 след закриването на Братството на рицарите тамплиери. Мистификациите изглеждат още по-невероятни след доказването, че Орденът на Сион не е съществувал.

С концентрация на мисълта можете да изпълните най-съкровените си желания

Ноетиката се появява в „Изгубеният символ“. Това е до някъде парапсихология, която някои биха нарекли псевдонаука. Създадена е през 1973 г. от астронавта Едгар Мичел, шестият човек, стъпил на луната.

Ръката на мистериите

Идеята идва от учението на френския монах век Бернар дьо Монфосон от XVII в., че Първият човек във франкмасонската ложа държи ключа към тайните на Вселената. Ръката на мистериите се появява в „Изгубеният символ“.

В историята тези вярвания са в основата на теория на Манли П. Хол, който я използва, за да обясни как масоните управляват правителството.

Прочетете още

201986090_1991025337740617_363191471494537057_n

Алек Попов: Абсурдът има свойството да не остарява

С Алек Попов говорим сериозно за смешната „Мисия Туран“ Всеки негов текст се превръща в …