Начало / Свят / Нови програми и иновации на панаира във Франкфурт

Нови програми и иновации на панаира във Франкфурт

imagesФранкфуртският панаир, който тази година ще се проведе между 19 и 23 октомври, винаги ще бъде посветен на книгите. Но тъй като технологиите предоставят нови възможности за издатели, автори и всички, свързани с книжната индустрия, през последните 10 години организаторите на панаира разширяват професионалната програма към нови сектори на културната индустрия, като кино, игри, а тази година и изкуство. Панаирът си партнира с медийния предприемач и колекционер Кристиян зу Салм за реализирането на платформата Арт+, която ще срещне говорители и публика с темата за новите бизнес модели между изкуството и технологиите.

„Въпреки че панаирът традиционно се фокусира върху книги, експанзията ни към кино, телевизия, игри, а сега и изкуство и архитектура показва флуидността на креативната общност“, споделя Холгер Воланд Волгер от екипа на панаира и още: „Точно както музиката, киното и литературата, и изкуството търпи постоянна промяна, влияе се от средата, пазарът му е динамичен, а съприкосновението с технологиите е бъдещето“.

Платформата Арт+ ще се проведе на 19 октомври и включва много говорители, сред които и легендарния английски артист Дейвид Хокни. Тя ще бъде разположена на близо 5000 кв. м и посетителите ще могат да се потопят във виртуална реалност, да научат повече за дигиталните платформи и да участват в уъркшопи, лаборатории и презентации.

pb2409949-1024x685Предпазлив оптимизъм

Последното десетилетие донесе глобална рецесия и дигитална революция. На този фон желанието на панаира във Франкфурт да ангажира повече представители на културните индустрии и частично да се реорганизира вече се отплаща. През 2015 г. панаирът отчита 2.3% повече посетители в сравнение с предходната година и според директора му Юрген Бос това е била „най-натовареният и най-успешен панаир през годините“.

През 2016 г. глобалните предизвикателства са все така валидни, но има място за оптимизъм. През миналата година организаторите затвориха традиционното място за английска литература – Палата 8, и я преместиха в Палата 6. Но рокадата се прие добре – не само, че приближи англоезичната литература до агентите, което намали времето за придвижване от среща в среща, но вля нова енергия и дава повече шансове за срещи между участници и посетители.

Тази година ще бъде третата за Франкфуртския бизнес клуб. Инициативата получи предимно позитивни отзиви през 2015 г. и организаторите очакват още по-добри резултати след броени дни. Клубът предлага на посетителите ексклузивни събития и комфортно място за правене на бизнес, особено за тези, които търсят срещи с издатели, но не държат да минат през посетителската зона.

На 19 октомври ще се проведе и конференцията, посветена на пазарите в седем части от света. След прекъсване през 2015 г., през 2016 г. Издателски перспективи се завръща, включвайки много кратки и вдъхновяващи лекции за света на книгоиздаването.

Организаторите информират, че всички щандове са отдавна заети.

Прочетете още

2020-03-24_11-07-56_503

Пражкото книжно изложение също стана жертва на COVID-19

Литературното събитие е отложено за есента Новите дати са в първата половина на октомври, като …