Начало / Свят / Нови програми и иновации на панаира във Франкфурт

Нови програми и иновации на панаира във Франкфурт

imagesФранкфуртският панаир, който тази година ще се проведе между 19 и 23 октомври, винаги ще бъде посветен на книгите. Но тъй като технологиите предоставят нови възможности за издатели, автори и всички, свързани с книжната индустрия, през последните 10 години организаторите на панаира разширяват професионалната програма към нови сектори на културната индустрия, като кино, игри, а тази година и изкуство. Панаирът си партнира с медийния предприемач и колекционер Кристиян зу Салм за реализирането на платформата Арт+, която ще срещне говорители и публика с темата за новите бизнес модели между изкуството и технологиите.

„Въпреки че панаирът традиционно се фокусира върху книги, експанзията ни към кино, телевизия, игри, а сега и изкуство и архитектура показва флуидността на креативната общност“, споделя Холгер Воланд Волгер от екипа на панаира и още: „Точно както музиката, киното и литературата, и изкуството търпи постоянна промяна, влияе се от средата, пазарът му е динамичен, а съприкосновението с технологиите е бъдещето“.

Платформата Арт+ ще се проведе на 19 октомври и включва много говорители, сред които и легендарния английски артист Дейвид Хокни. Тя ще бъде разположена на близо 5000 кв. м и посетителите ще могат да се потопят във виртуална реалност, да научат повече за дигиталните платформи и да участват в уъркшопи, лаборатории и презентации.

pb2409949-1024x685Предпазлив оптимизъм

Последното десетилетие донесе глобална рецесия и дигитална революция. На този фон желанието на панаира във Франкфурт да ангажира повече представители на културните индустрии и частично да се реорганизира вече се отплаща. През 2015 г. панаирът отчита 2.3% повече посетители в сравнение с предходната година и според директора му Юрген Бос това е била „най-натовареният и най-успешен панаир през годините“.

През 2016 г. глобалните предизвикателства са все така валидни, но има място за оптимизъм. През миналата година организаторите затвориха традиционното място за английска литература – Палата 8, и я преместиха в Палата 6. Но рокадата се прие добре – не само, че приближи англоезичната литература до агентите, което намали времето за придвижване от среща в среща, но вля нова енергия и дава повече шансове за срещи между участници и посетители.

Тази година ще бъде третата за Франкфуртския бизнес клуб. Инициативата получи предимно позитивни отзиви през 2015 г. и организаторите очакват още по-добри резултати след броени дни. Клубът предлага на посетителите ексклузивни събития и комфортно място за правене на бизнес, особено за тези, които търсят срещи с издатели, но не държат да минат през посетителската зона.

На 19 октомври ще се проведе и конференцията, посветена на пазарите в седем части от света. След прекъсване през 2015 г., през 2016 г. Издателски перспективи се завръща, включвайки много кратки и вдъхновяващи лекции за света на книгоиздаването.

Организаторите информират, че всички щандове са отдавна заети.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

40274317_303

Макрон и Меркел откриват Панаира на книгата във Франкфурт

Най-големият книжен форум в света – Панаирът на книгата във Франкфурт, ще бъде открит от …