Начало / Свят / Стивън Кинг призовава САЩ „да се укроти клоунската истерия”

Стивън Кинг призовава САЩ „да се укроти клоунската истерия”

25Напоследък в САЩ се вихри истинска „клоунска атака“. През септември в Северна и Южна Каролина, а след това и в други щати започнаха да се появяват хора, облечени в костюми на страшни клоуни. Едни бродят в горските зони и примамват децата с бонбони, други се нахвърлят върху минувачите, трети просто стоят през нощта на обществени места и заплашително мълчат. Мнозина са получили поща от непознати адреси с клоунски профили на снимки, съдържащи заплаха. Потърпевша жена разказва как един клоун притичал, хванал я за гърлото и извикал: „Ей сега ще ти видя сметката!“

По данни на полицията, в Джорджия, Алабама и Вирджиния за подобни шеги са арестувани 12 души – те се появявали иззад ъгъла или преследвали хората. Неизвестен клоун публикувал в Twitter съобщение, че в офиса на NBC е поставена бомба. А вчера полицията в град Хамптън (щата Вирджиния) задържала 13-годишна ученичка, която чрез социалните мрежи молела „клоуна“ да се справи с един от учителите й.

22Полицейските служби излязоха с официално обръщение към гражданите с предупреждение да не се обличат в клоунски костюми. През нощта на 3 срещу 4 октомври доброволци от Пенсилванския университет излязоха на улицата и подгониха масово срещнатите клоуни, принуждавайки един от тях да се покатери на дърво.

Защо хората се боят от клоуните? Съществува психическо заболяване, наречено коулрофобия, което се изразява в ирационален страх от присъствието или дори само при вида на фотография на клоун. Хората започват да плачат, да крещят неистово или да се ядосват. Състоянието е придружено от пристъпи на изпотяване, гадене, сърцебиене. Според проучване на английски учени от 250 деца на възраст от 4-16 години голямата част панически се страхуват от клоуни. Анкети в интернет пък показват, че от 100 запитани от различни възрасти 84 не обичат и се страхуват от тях и дори избягват да посещават циркове.

27По мнението на психолози, на подсъзнателно ниво хората се боят от лица с маска и грим, защото не знаят какво се крие зад тях – грабители, изнасилвачи, маниаци? Освен това страх предизвикват както непредвидимите действия на клоуните, така и неестествените им движения, които говорят за нещо болестно.

Бум на коулрофобията се отбелязва в края на ХХ век след филмовата екранизация на романа на Стивън Кинг „То“ през 1990 г. За прототип на маниака Пениуайз е послужил американецът Джон Уейн Гейси (1942-1994), който се обличал като клоун, за да отвлича деца. Този сериен убиец е изнасилил е убил 33-ма млади хора, сред които и няколко подрастващи.

stephen_kingВъпреки приноса си към коулрофобията (или пък именно заради това) Стивън Кинг призова последователите си в Twitter да не се притесняват от клоунската вълна в САЩ. „Ей, приятели, написа той, хайде да понамалим темпото с тези клоуни – всъщност повечето от тях са добри, забавляват децата, карат хората да се смеят.“

Последователите му обаче не са убедени. „Освен тези, които живеят в канализационните тръби, нали?“, написал е един, а друг пояснява, че „нищо не е повлияло повече за клоунската истерия от „То“. А трети добавя: „Същото би казал и Пениуайз, ако ти хакне акаунта ‘Stephen’.“

Прочетете още

232982

Кралят на ужасите стана на 76

Името му все така е гаранция за бестселъри Стивън Кинг навършва 76 на 21 септември – …