Начало / Любопитно / Четенето на книги онлайн – полезно или вредно?

Четенето на книги онлайн – полезно или вредно?

1387477976_chtenie-za-kom2Четенето онлайн става все по-популярно. Все по-често човек не отива в книжарницата или в библиотеката, а сяда пред монитора си, влиза в любимата си онлайн библиотека и започва да чете.
Разпространението на този вид четене е лесно обяснимо. Така няма нужда, когато тръгнем на почивка, да вземаме със себе си цяла чанта с книги. Достатъчно е да вземем таблета си или електронната си книга и сме запасени с четиво. Но наред с популярността си, този начин на общуване с литературата поражда и тревогата как четенето се отразява на здравето на очите ни. Дайте да видим трябва ли да се притесняваме. И ако трябва, от какво?
man-reading-on-computerДългото седене пред компютъра може да има няколко възможни последствия:
1.    Бърза преумора;
2.    „Пелена“ пред очите;
3.    Усещане за „пясък“ в клепачите;
4.    Различни очни болки;
5.    Червени кръгове.
1Не изпадайте веднага в паника! Тези последствия могат лесно да бъдат избегнати. Просто трябва да знаете как да го направите.
1.    Когато четете книги онлайн, увеличавайте шрифта до удобния ви размер;
2.    Купете си капки за очи, които заместват слъзната течност. Продават се в аптеките;
3.    Давайте отдих на очите си на всеки половин час;
4.    Купете си очила с прогресивни стъкла. Използването им при четене на компютър значително ще понижи зрителната умора. При работа с компютър такива очила са по-ефективни от обикновените;
5.    Не забравяйте да мигате по-често и не разтваряйте широко очите си, когато разглеждате някакъв обект. Това ще ви помогне да избегнете синдрома на „сухото око“.
o-boy-reading-facebookАко имате таблет, не се въргаляйте по цял ден с него в леглото, четенето в легнало положение не е полезно. При първите симптоми на умора спрете и си направете почивка. Не страдайте, интересната книга никъде няма да ви избяга.
Ако вземете предвид тези съвети и ги приложите на практика, няма да имате никакви проблеми при четенето онлайн. Ще си спестите раздразнителността и болките в главата, които често възникват при неправилна работа с компютъра. Запомнете, за удобството при четене и за избягване на неприятните ефекти, трябва правилно да разположите монитора си.
Центърът му трябва да е на 20 сантиметра под нивото на очите ви. Екранът не бива да е на по-малко от 50 сантиметра от вас. За профилактика правете петминутни почивки, като отмествате очите си от монитора и ги фокусирате върху отдалечени предмети.
Учените и специалистите отдавна са разбрали, че няма как се избяга от техническия прогрес. Самите те не могат да работят без компютри и друга съвременна техника.
1Четенето като цяло и онлайн четенето, в частност, ни позволяват да разширяваме границите на въображението си. Всяка книга, която четем – роман, разказ, повест – преминава през сърцето ни, през мислите и чувствата ни. Така преживяваме истории, ситуации и сюжети, които никога не бихме преживели в реалността, а често пъти бихме искали. Затова нека не пренебрегваме четенето заради възможните последствия – те никога няма да настъпят, ако спазваме правилния подход. Четете, фантазирайте, мислете!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …