На фокус
Начало / Любопитно / Четенето на книги онлайн – полезно или вредно?

Четенето на книги онлайн – полезно или вредно?

1387477976_chtenie-za-kom2Четенето онлайн става все по-популярно. Все по-често човек не отива в книжарницата или в библиотеката, а сяда пред монитора си, влиза в любимата си онлайн библиотека и започва да чете.
Разпространението на този вид четене е лесно обяснимо. Така няма нужда, когато тръгнем на почивка, да вземаме със себе си цяла чанта с книги. Достатъчно е да вземем таблета си или електронната си книга и сме запасени с четиво. Но наред с популярността си, този начин на общуване с литературата поражда и тревогата как четенето се отразява на здравето на очите ни. Дайте да видим трябва ли да се притесняваме. И ако трябва, от какво?
man-reading-on-computerДългото седене пред компютъра може да има няколко възможни последствия:
1.    Бърза преумора;
2.    „Пелена“ пред очите;
3.    Усещане за „пясък“ в клепачите;
4.    Различни очни болки;
5.    Червени кръгове.
1Не изпадайте веднага в паника! Тези последствия могат лесно да бъдат избегнати. Просто трябва да знаете как да го направите.
1.    Когато четете книги онлайн, увеличавайте шрифта до удобния ви размер;
2.    Купете си капки за очи, които заместват слъзната течност. Продават се в аптеките;
3.    Давайте отдих на очите си на всеки половин час;
4.    Купете си очила с прогресивни стъкла. Използването им при четене на компютър значително ще понижи зрителната умора. При работа с компютър такива очила са по-ефективни от обикновените;
5.    Не забравяйте да мигате по-често и не разтваряйте широко очите си, когато разглеждате някакъв обект. Това ще ви помогне да избегнете синдрома на „сухото око“.
o-boy-reading-facebookАко имате таблет, не се въргаляйте по цял ден с него в леглото, четенето в легнало положение не е полезно. При първите симптоми на умора спрете и си направете почивка. Не страдайте, интересната книга никъде няма да ви избяга.
Ако вземете предвид тези съвети и ги приложите на практика, няма да имате никакви проблеми при четенето онлайн. Ще си спестите раздразнителността и болките в главата, които често възникват при неправилна работа с компютъра. Запомнете, за удобството при четене и за избягване на неприятните ефекти, трябва правилно да разположите монитора си.
Центърът му трябва да е на 20 сантиметра под нивото на очите ви. Екранът не бива да е на по-малко от 50 сантиметра от вас. За профилактика правете петминутни почивки, като отмествате очите си от монитора и ги фокусирате върху отдалечени предмети.
Учените и специалистите отдавна са разбрали, че няма как се избяга от техническия прогрес. Самите те не могат да работят без компютри и друга съвременна техника.
1Четенето като цяло и онлайн четенето, в частност, ни позволяват да разширяваме границите на въображението си. Всяка книга, която четем – роман, разказ, повест – преминава през сърцето ни, през мислите и чувствата ни. Така преживяваме истории, ситуации и сюжети, които никога не бихме преживели в реалността, а често пъти бихме искали. Затова нека не пренебрегваме четенето заради възможните последствия – те никога няма да настъпят, ако спазваме правилния подход. Четете, фантазирайте, мислете!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …