Начало / Любопитно / Книги-фъстъчета събира унгарец

Книги-фъстъчета събира унгарец

Йожеф Тари се запалил преди повече от 40 години за хобито си. И той решил да има библиотека от ценни книги у дома, но с едно условие – отделните томчета да не превишават 6-7 см на височина. Така година след година колекцията му се увеличавала, за да стигне до рекордните в световен мащаб 4500 тома… доколкото думичката том може да се употреби за нещо толкова дребно :)

Размерът обаче няма значение, поне що се отнася до ценността на изданията, с които разполага Тари. В миниатюрната си библиотека той има заглавия, които са издадени и преди повече от сто години. Тематиката е повече от пъстра – в библиотеката се срещат както библейски разкази и фантастични произведения, също и приказки, кулинарни рецепти… Най-голям интерес представляват романите в такъв размер и разбира се, спортните енциклопедии, които са малко труднички за четене без лупа :)

Всъщност унгарецът няма любим стил – за него важното е книгата да е мъничка. Спомня си, че за първи път попаднал на такова полиграфично произведение през далечната вече 1972 г. Самият той е дизайнер по професия, така че с много любов събира заглавие по заглавие библиотеката си. И по разбираеми причини не заема книги от нея на своите приятели :)

minikonyv_20110330_024