Начало / Автори / “18% сиво“ четена и в Хърватия

“18% сиво“ четена и в Хърватия

18-sivo-1

„То е като котарака на съседите – не разбира от дума. Сърцето е животно.“
Този цитат от романа на Захари Карабашлиев „18% сиво“ фокусира напоследък вниманието на хърватските медии. Едновременно с това и на българските книжарници заради своето ново издание – със снежнобяла корица и бонуси за читатели, готови да съпреживеят процеса на нейното създаване.
“18% сиво” бе представена като част от програмата на „Фестивала на световната литература“, провеждащ се за четвърта година в началото на септември в градовете Загреб и Сплит. В Хърватия романът „18 % сиво“ излиза с логото на издателска къща „Hena Com“. Текстът на хърватски е дело на Ксения Банович. Тя наскоро грабна и статуетката в категория „Превод“ на „Перото“ освен за този роман и за „Алкивиад Велики” и „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева.
На публиката в Хърватия й допада метафората за сърцето като животно, особено на дамите, които често я избират за заглавие на рецензиите си. Олга Вуйович, изкуствовед и литературен критик, казва: „След като утихна първоначалната еуфория около „нюансите на сивото“ в трилогията на Е. Л. Джеймс, много читатели изразиха възторга си от „18% сиво“ на Захари Карабашлиев. Явно книгата среща такива реакции и в България, тъй като от излизането си през 2008 г. досега тя е преиздавана многократно. Въпреки че имена със световна известност преди Карабашлиев са писали в жанра „роуд роман“ и те се разпознават още от заглавията, например “По пътя“ на Джак Керуак, този е различен. Заради преплитането на нежност и ирония така, сякаш леляната американска мечта се доближава до кошмар. Или просто става дума за нереалистични очаквания?“ Таня Толич отразява впечатленията си за представянето на книгата в Загреб и на автора Захари Карабашлиев, като не пропуска да отбележи: „ Оказва че, че българската литература изобилства със скъпоценни бисери, които ние не познаваме, защото връзките между България и Хърватия в последните десетилетия са почти замрели. „18% сиво“ е добро начало за тяхното възстановяване“.

fsk-svecano-otvaranje-fsk

Критики и мнения от Хърватия за вас събра Люси Еленкова

Прочетете още

IMG-6b35d8a2051b205333de623b43928de8-V

Романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев получи „Цветето на Хеликон“

Призът за най-продавана книга между номинациите на „Хеликон“ за 2021 отиде за трети път при …