Начало / Автори / “18% сиво“ четена и в Хърватия

“18% сиво“ четена и в Хърватия

18-sivo-1

„То е като котарака на съседите – не разбира от дума. Сърцето е животно.“
Този цитат от романа на Захари Карабашлиев „18% сиво“ фокусира напоследък вниманието на хърватските медии. Едновременно с това и на българските книжарници заради своето ново издание – със снежнобяла корица и бонуси за читатели, готови да съпреживеят процеса на нейното създаване.
“18% сиво” бе представена като част от програмата на „Фестивала на световната литература“, провеждащ се за четвърта година в началото на септември в градовете Загреб и Сплит. В Хърватия романът „18 % сиво“ излиза с логото на издателска къща „Hena Com“. Текстът на хърватски е дело на Ксения Банович. Тя наскоро грабна и статуетката в категория „Превод“ на „Перото“ освен за този роман и за „Алкивиад Велики” и „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева.
На публиката в Хърватия й допада метафората за сърцето като животно, особено на дамите, които често я избират за заглавие на рецензиите си. Олга Вуйович, изкуствовед и литературен критик, казва: „След като утихна първоначалната еуфория около „нюансите на сивото“ в трилогията на Е. Л. Джеймс, много читатели изразиха възторга си от „18% сиво“ на Захари Карабашлиев. Явно книгата среща такива реакции и в България, тъй като от излизането си през 2008 г. досега тя е преиздавана многократно. Въпреки че имена със световна известност преди Карабашлиев са писали в жанра „роуд роман“ и те се разпознават още от заглавията, например “По пътя“ на Джак Керуак, този е различен. Заради преплитането на нежност и ирония така, сякаш леляната американска мечта се доближава до кошмар. Или просто става дума за нереалистични очаквания?“ Таня Толич отразява впечатленията си за представянето на книгата в Загреб и на автора Захари Карабашлиев, като не пропуска да отбележи: „ Оказва че, че българската литература изобилства със скъпоценни бисери, които ние не познаваме, защото връзките между България и Хърватия в последните десетилетия са почти замрели. „18% сиво“ е добро начало за тяхното възстановяване“.

fsk-svecano-otvaranje-fsk

Критики и мнения от Хърватия за вас събра Люси Еленкова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1562162744536

Фестивалът във Венеция възроди интереса към Джек Лондон

Мрачна драма на Тод Филипс спечели „Златния лъв” „Жокер” блести с участието на Хоакин Финикс, …