Начало / България / „Пътуването“ на Ангел Г. Ангелов: Светът, видян с нови очи

„Пътуването“ на Ангел Г. Ангелов: Светът, видян с нови очи

На 29 септември излиза романът „Пътуването“ на Ангел Г. Ангелов. Той е patuvaneto-cover-1роден в Пазарджик. Автор е на белетристичните сборници „Невъзможна любов“, „Оживление в мравуняка“, „Плах опит за докосване“, „Ходене по вода“, както и на романите „Закуска по обяд“, „Сутрешни залези“ и „Бъдещето на отминалото време“. Романът „Сутрешни залези“ е издаден на руски език през 2005 година. Ангел Г. Ангелов е един от редакторите на авторитетното списание за литература и изкуство ПРОСТОРИ 61. Живее и работи във Варна. 

Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

С романа „Пътуването“ в българската литература някак призрачно, но властно, се явява още един митичен Остров. Той като цялостно обиталище и неговите обитатели (и най-вече изключителната и вечна жена Остина, както и Автора, и Лечителя) имат своите истории, но те не съответстват напълно на „реалните“ човешки случвания. Драстично звучи и пределната еротичност на повествованието. В романовите светове на Ангел Г. Ангелов трябва да се отпуснеш, да им се отдадеш, някак си да се откажеш от навиците си във всекидневието. Тогава ще видиш една друга, конструирана от писателското въображение логика, чийто смисъл е да „очудни“, да „остранности“ и това, което ни заобикаля, да ни научи да го виждаме с нови очи. А именно за това работи една значима литература.
Проф. Михаил Неделчев

Освен към читателя, книгата представлява интересно предизвикателство към съвременната българска проза. Тя не познава такъв вид писане. То не се вмества в никой от утвърдените жанрове у нас. В него умело са вплетени различни елементи: приказка, утопия, пасторал, идилия, есе.
Морис Фадел