Начало / Свят / Форсайт спира с трилърите

Форсайт спира с трилърите

4fc60b91-a939-4e2f-a2d0-dc052de5a8ee-2060x1236Един от най-четените автори на шпионски романи – Фредерик Форсайт, обяви, че повече няма да пише трилъри. Според в. „Гардиън“ авторът на превърнали се в класика в жанра хитове като „Денят на чакала“, „Четвъртият протокол“, „Парламентьорът“ и др., се е изчерпал и „няма повече какво да каже“. Според жена му пък Форсайт просто е остарял и е уморен.

Форсайт има над 10 успешни романа, продадени в над 70 милиона копия в цял свят. Самият писател допълва сред причините, че напредналата му възраст му пречи да пътува на вълнуващи места и да се вдъхновява за сюжетите си.

„Малко съм уморен. Иска; да си поседя малко у дома, да създам малко романтика“, коментира 78-годишният Форсайт. Миналата година името му отново влезе в информационния поток, след като разкри в мемоар, че е работил като шпионин за МИ6. Той е бил и пилот във военновъздушните сили, преди да се преквалифицира в журналист в агенция „Ройтерс“ през 1961 г., а след това, през 70-те, да се заеме изцяло с професионална писателска кариера. Интересен факт е, че дори в ерата на високите технологии, интернет и компютрите, той до последно пише единствено на пишеща машина и държи на място да прави проучванията за книгите си.

Наскоро той бе в Сомалия, за да прави проучване за последния си роман „The Kill List“. След завръщането му обаче жена му му казала: „Вече си твърде стар. Тези места са опасни и кървави. А ти не можеш да бягаш както едно време.“ Самият Форсайт призна, че е направил много незадоволително проучване на Сомалия в интернет, което го принудило да стегне багажа си и сам да отиде за проверка на място. „Но в крайна сметка, колко хлебари работят след 78-годишна възраст? А и кой иска това?“, пита реторично писателят.

Форсайт работи в „Ройтерс“ през 60-те, като отразява събития във Франция, Нигерия и Източна Германия. Между 67-а и 70-та е вербуван от МИ6 да проникне дълбоко в средите на нигерийската върхушка, а през 1973 г. агентурата го мести в Източна Германия. Първият му роман – „„Денят на чакала“ излиза през 1971 г. и е абсолютен бестселър, който разказва за опита за покушение срещу френския президент Шарл Дьо Гол. По-късно книгата е филмирана с Едуард Фокс в главната роля.