Начало / Критика / Странният случай на инспектор Ерлендур

Странният случай на инспектор Ерлендур

201629_bЮлия ПЕТКОВА

Гробна тишина” (Grafarþögn) излиза преди петнайсет години като опус в поредицата за детектив Ерлендур. Авторът, Арналдур Индридасон, се явява образцов културен посланик на Исландия, за която Старият континент не знае много. Поне не знаеше много преди Европейското първенство по футбол тази година, когато бойният дух на мистериозните островитяни спечели всеобщи симпатии.

Това не е история, която разчита на евтино лустро и фойерверки от обрати. Силата на Гробна тишина” е в психологическата правдивост на образите, в добре мотивираните действия на всички засегнати лица и в сполучливо пресъздадената атмосфера в района на Рейкявик. И, разбира се, в умното фокусиране върху социални теми като домашното насилие, нездравите стереотипи, отношението към наркозависимите и изобщо към хората в неравностойно положение.

Сюжетът започва както подобава на майсторски трилър – сякаш от нищото. На рождения си ден един малчуган случайно намира човешка кост. Впоследствие ужасът се разраства, защото близо до строежа край къщата на рожденика разследващите откриват още няколко скелета. На помощ идват археолозите, а свидетелските показания постепенно нареждат парченцата от пъзела.

Разследването се води от опитния детектив Ерлендур и колегите му, полицаите Сигурдур Оли и Елинборг. Възможно ли е в района на исландската столица едно човешко същество да лежи в необозначен гроб между 50 и 70 години и никой да не го потърси? Става още по-любопитно, когато, докато се опитва да разнищи случая, инспекторът установява, че животът на собствената му дъщеря е заплашен…

Гробна тишина” има няколко важни отличия: наградата за черен скандинавски роман „Стъклен ключ“, британската награда „Златен кинжал“ и Голямата награда на читателките на френското списание „Ел“. До момента поредицата за инспектор Ерлендур включва петнайсет заглавия, но Индридасон е автор и на пет независими от нея книги. Трилърите му са издадени в 26 страни и преведени на минимум 24 езика, в т.ч. на руски, полски, немски, гръцки, английски, датски, португалски, италиански, китайски, шведски… Ако още не сте чели нищо от исландски автор, най-добре наваксайте сега.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!