Начало / България / „Хеликон Съборна” от месец посреща клиенти

„Хеликон Съборна” от месец посреща клиенти

Приятелите на книгата вече имат нов уютен и пълен с книжни съкровища дом в центъра на София. Врати отвори шестата книжарница на „Хеликон” в София – на улица „Съборна” No 5, на мястото на досегашния клон на „Райфайзенбанк”. Това е 22-рата книжарница на веригата в страната.

DSC_8087Преди няколко години в пресата излезе вдъхновяващата новина, че в Лондон, поради все по-дигитализиращите се банкови операции и намаляващата нужда от големи помещения, някои банки се превръщат в книжарници. Ето че това се случва и у нас. Цифрите се отдръпват, за да сторят място на буквите. „Хеликон Съборна” посреща клиентите си на площ от над 200 квадратни метра и два етажа, пълни с литературни съкровища. Книжарницата работи всеки ден от 9:30 до 20:30, като само в неделя приема клиенти от 10:00 ч.

13950588_10153887683386588_1040672992_oЕдин от най-опитните управители в „Хеликон” – Светлана Димова оглавява знаещ и ентусиазиран екип, в който влизат изпитани кадри като Маргарита Янова и Василена Крумова, натрупалите вече известен стаж Амелия Илиева и Кристиан Александров и отзивчивите „зайци“ Димитър Димитров, Деница Кръстева, Севда Младенова и Нели Велева. През първите седмици им помага и „дяланият камък” Елена Бойчинова от сайта Лира.бг – с опит, познания и енергия. Те се грижат за това, всеки, влязъл в книжарницата, да получи най-подходящото за себе си или за подарък томче. Не са забравени и любителите на електронни книги, които могат да намерят различни видове четци, както и почитателите на бордови игри и всякакви книжни аксесоари.

Улица „Съборна” e може би една от най-известните в София, защото тук се намираше сградата на американското посолство, спомня си историкът и журналист Мариана Първанова. Навремето това е било търговското сърце на столицата с най-луксозните магазини – слава, която отново бе донякъде възродена след 10 ноември с настаняването на известни марки бутици в бившата сграда на „Детмаг”. Преди 9 септември 1944 г. тук са били модните шивашки салони на Клайн и на Ангел Буюклийски, известният магазин за дамско вносно бельо на Полицер, продавачките на дамски шапки Елена Теодорова, Анна Щарк и Естер Коен. По протежение на улицата се редували още скъпи бижутерийни магазини, дамски и мъжки фризьорски салони, тапицерски и декораторски ателиета.

В далечното минало ул. „Съборна” е била известна преди всичко с две сгради – кръчмата „Червен рак”, която се намирала на мястото на днешната сграда на БНБ (на ъгъла с ул. „Княз Александър I”), и с представителния хотел „Континентал” (на ъгъла на ул.„Съборна” и ул.„Леге”), в който били настанени гостите за сватбата на цар Борис III и царица Йоанна Савойска. Днес четириетажната сграда на арх. Наум Торбов не съществува, защото е разрушена от бомбардировките по време на Втората световна война. На отсрещния ъгъл обаче още може да се любуваме на великолепната сграда на арх. Киро Маричков, която била построена като хотел „Империал”. Срещу Археологическия институт с музей при БАН има още една интересна сграда, разположена на ъгъла на ул. „Съборна” и ул. „Леге”. Тя се е наричала „доходна сграда на Пипев” (зет на братя Прошек, построили бирената фабрика срещу днешната сграда на БНТ), в която сега има офиси.

DSC_8088Кой казва, че материята смачквала духа? Ето – днес на тази култова улица вече има и книжарница на „Хеликон”! Заради ключовото си местоположение, непосредствено до сградата на президентството, Народния театър и жълтите павета, тя обещава да се превърне не само в място за културен отдих на работещите в „софийското сити”, но и в любима дестинация за чуждестранните гости на столицата и туристи. За тях, разбира се, а и за всички, които предпочитат да четат на други езици, е предвидено голямо разнообразие от чуждоезична литература. Доказателство за това е, че първата книга, купена от немскоговорящи туристи, е Библията. Веднага след това пък две френски момчета – колекционери се сдобиват с копие на „Малкият принц”. Търсят се фототипни издания и карти на София и България, нещо от историята ни, дори от литературата, където, уви, предлагането е скромно – засега само Людмила Филипова и Михаил Вешим.

Радостното е, че много от верните клиенти на „Хеликон” минават специално да поздравят екипа на новата книжарница и да му пожелаят успех. Други пък са благодарни, че книгите са все по-близо до тях. Макар и съвсем млада, книжарницата вече трупа и забавен фолклор, какъвто по-възрастните й посестрими притежават в завидни количества. В обедната почивка елегантна, очевидно прегладняла дама, пита дали тук се предлага промочипс. Друг клиент учтиво е подканен да си остави кафето в клетките за багаж. На което той отвръща: „Не, благодаря, имам фобия от плюене в кафето ми!”

Екипът на книжарницата е обучен като стюардесите във въздухоплаването – да е мил, любезен, готов да помогне на всекиго, но при нужда и твърд. Важното е полетът сред книгите да бъде комфортен и пътниците да останат доволни. Така че, приятели на „Хеликон”, изпълнявайте инструкциите му и използвайте познанията му. Той винаги ще бъде на ваше разположение и ще ви очаква отново и отново на борда за нови чудесни пътешествия!

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …