Начало / Любопитно / 5 правила за четене на приказки

5 правила за четене на приказки

Психолозите не се уморяват да твърдят, че четенето на приказки влияе положително на развитието на децата. Приказката за лека нощ е внимание и любов от страна на родителите, която трудно можем да оценим. Това е поучителна история, която зарежда подсъзнанието с морал. Тя развива фантазията, която ще помогне на нашата рожба в бъдеще. Днес можем да четем приказки онлайн от таблета или от телефона, от различни приложения. Да разказваме приказка по картинките от книжка за оцветяване или да включим аудиоприказка. Но по кой начин ще сме най-полезни за детето си?

читаем-сказки-1160x928

  1. Да четем приказките правилно.

Психолозите ни уверяват, че ако четем на детето си неизразително, без да влагаме обич в текста, ефектът няма да е добър. Важно е не само да произнасяме изреченията, отпечатани върху хартията или излизащи върху екрана на таблета. Трябва да преживяваме историята заедно с героите. С гласа си да помогнем на детето да изпита удивление, радост, разочарование.

1337539192_deti-19

  1. Да четем изразително, правейки паузи, сменяйки интонацията си според диалозите.

Трябва да отделяме на четенето достатъчно време. Детето се гмурва в приказен свят – не бива да го оставяме там само. Но и не бива да го претоварваме с информация. На детето ще му е трудно да „смели“ три приказки за една вечер.

log1

  1. На дете до 3 години да четем приказка не повече от 10 минути. На по-голямо дете – от 15 до 30 минути.

Не е задължително да четем приказката преди сън. Можем да го правим през деня, ако детето не е в активно състояние и от него не струи енергия. Важното е детето да не е твърде уморено и да възприема добре информацията. Можем да вземем със себе си таблета в поликлиниката, в метрото, в парка или влака. Вместо да играем на телефона, можем да качим някое приложение и да запознаем рожбата си със света на прекрасното.

book_hrm

  1. Да четем на всяко подходящо място и по всяко удобно време.

Психолозите ни съветват да превърнем ритуала на четенето в едно от най-любимите занимания на детето. За тази цел е необходимо да се постараем. Трябва да избираме приказките според възрастта – да бъдат интересни, ярки. Като ги четем, да влагаме в тях любовта си. Тогава този ритуал може да се използва и с възпитателна цел, ако детето се е провинило. Специалистите настойчиво препоръчват да не го наказваме с крясъци, унижение, изправяне в ъгъла. Вместо това добре е да поговорим с него, да му опишем чувствата си, да го помолим да не повтаря лошото си държане. Като наказание може да прекратим четенето на книжки с картинки за седмица.

четене-приказка-майка-дете

  1. Приказките биха могли да се превърнат в помощник при възпитанието на детето.

Необходимо е да избираме правилно подходящите книги. Историите в тях да бъдат интересни и поучителни. Добре е да следим реакцията на детето. Задължително след прочита да поприказваме какво е разбрало то от тях. Да обсъдим поведението на героите, да си представим, че сме на тяхно място, да попитаме детето как би постъпило то.

И така, лека нощ на вас и вашето дете, пожелава nochdobra.com!

 

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …