Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Йосиф Сталин

Читателски дневник: Любимите книги на Йосиф Сталин

stalin-bКръвожаден сатрап, налудничав мегаломан, посредствен семинарист, руският Хитлер. Или другата крайност – велик държавник, водач на революцията, Баща на народите. Десетилетия след смъртта на Сталин опитите да бъде оценена нееднозначната му личност не само не стихват, но дори се разгарят с нова сила. Едно обаче не може да се отрече – Йосиф Джугашвили и режимът му променят хода на историята и ще будят интерес векове наред.

Йосиф Сталин е поредният ни задочен гост в рубриката „Читателски дневник“. Сигурно мнозина ще се учудят кои са книгите, които са повлияли най-много в живота на съветския управник. Информацията представи сайтът favobooks.com.

“Дамско щастие” от Емил Зола

Всъщност Зола е един от авторите, на които Сталин най-много се възхищава.

„Братя Карамазови“ от Ф. М. Достоевски

В един документиран разговор с дъщеря му Светлана, Сталин обяснява, че Достоевски е пример за психолог. Известно е, че като млад съветският лидер чете творбите на сънародника си с голям интерес. Това личи и по откритото в дома му копие от книгата, в което полетата около текста били изпълнени със саморъчно написани бележки.

„Психология на тълпите“ от Густав Льо Бон

До голяма степен влиянието на най-популярния труд на Льо Бон може да бъде открито в трудовете и на Сталин. Той изучил в детайли този настолен учебник по социална психология.

”Витязът в тигрова кожа” от Шота Руставели

Сталин знаел почти наизуст старите преводи на тази книга. Когато на пазара се появило ново издание през 1940-41 г. той дори направил няколко коментара за превода от грузински.

Библия

„Разкази“ от Антон Павлович Чехов

„Владетелят“ от Николо Макиавели

Това, може да се каже, е най-любимата книга на Сталин. От нея той постоянно попивал съвети как да управлява държавата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

48926456_2000025810084981_8829826485624766464_n

Да четеш хубави книги е като да говориш с най-достопочтените хора

Шест любопитни мисли, които ни предизвикват да се усмихнем, а после и да разтворим книга Някои от …