Начало / Критика / 10 книги, които всеки писател трябва да прочете

10 книги, които всеки писател трябва да прочете

The_Childrens_Museum_of_Indianapolis_-_TypewriterНаписването на цял роман от нулата е голямо предизвикателство, с което се сблъсква всеки писател и изчитането на няколко книги преди това помага, пише в. „Гардиън“.

Писането на художествена проза означава да описваш жизнени характери и добрата новина е, че човешката психология не се е променила драматично в последните няколко хиляди години. Затова и сред най-добрите четива за прохождащи читатели са тези, които изследват човешката природа. Доказателство са книгите, описващи консуматорския тип общество, властвало в Римската империя – те само ни доказват, че всичко ново е добре забравено старо. Същото важи и за еротичната литература – „50 нюанса сиво“ не отстъпва на някои ренесансови писания. Което пък е успокояващо, защото ако още не сме наясно с човешката природа, все още имаме време за изясняване – човечеството не се е запътило в нова посока. И все пак ето някои книги, които показват различните аспекти на човешката същност.

За вдъхновение и усещане за част от общност: „Daily Rituals“ на Мейсън Къри

Писането е самотно занимание и може да ви накара да се почувствате наистина странно, а това не е особено полезно в този занаят. На помощ идва малката книжка на Мейсън Къри, в която той компилира дневните навици и странните фобии на 161 от най-великите писатели, артисти, учени и мислители, сред които и стойката на глава на един от героите на тази творба, който така се борел с творческите си блокажи. До края на това полезно четиво всички ваши лични странности ще ви се струват съвсем нормални.

За да разберете колко правила ще нарушите: „Елементите на стила“ на Уилям Стрънк младши и Е. Б. Уайт

Съвременните норми за писане са актуални от малко повече от век и това е сравнително кратък отрязък. Въпреки това книгата „Елементите на стила“, издадена малко след Първата световна война, е все така актуална. Написана от проф. Стрънк, преподавател в Корнуел, Великобритания, въпреки множеството си обновявания, тя все още носи дъх на тебешир и сака от туид. Но и поражда желание да се пише по онзи класически правилен начин, владял литературата преди повече от век.

За да разграничите ясно един персонаж от друг: „Distinction“ на Пиер Бурдийо

Този текст е социологически, но не се обезсърчавайте от обема, диаграмите и таблиците му – той е златна мина. Тъй като всеки има навика да съди вкуса на другите, по същество всеки човек е сноб. В своята книга Бурдийо картографира различните видове сноби чрез анализ на храната, която избираме, скриновете, в които прибираме дрехите си и отношението към бременните жени или залезите. Въпреки че е базирана на френската буржоазия, в книгата лесно откриваме съседите или колегите си, а дори и себе си.

За да попаднете в храм: „The Chambers Dictionary“

Днес всички думи на света са налични онлайн, но това 2.37-килограмово четиво ни напомня какво правим и с какви инструменти. Мисленето не е писане, идеите не са писане – само писането е писане и ние трябва да го имплементираме в реалността, което не означава на екран. Думите имат различно поведение и този речник ги представя върху гладка хартия. Ако наистина сериозно сте се захванали с писането, отваряйте го често – той е като допълнителна батерия за всеки автор.

За да пропуснете бакалавърската степен по „Психология“: „Instant Analysis“ на Дейвид Либерман

Всеки книжен персонаж има своята психология и ние не се нуждаем от докторска степен, за да я представим – трябва само да се огледаме за симптомите и да ги опишем, когато се появят. Но все пак има граница между простото описание и дълбочината на познанията и книгата на Либерман, съдържаща 100 често срещани психологически състояния, ни помага да я преминем. Вероятността да се открием в част от тях не е малка, но няма нищо по-хубаво за начало на деня от усещането за собственото ни полудяване.

За да откриете, че злодеите се раждат такива: „Принцът“ на Николо Макиавели

Написан като ръководство за управници, този шедьовър всъщност дава напътствия на кои хора може да се вярва и как да се унищожават тези, на които не може. Плашещото на това четиво е, че макар и написано преди повече от 500 години, то остава актуално и то в най-различни ситуации – от флирта в нощния клуб до кабинета за бизнес преговори.

За да се отървете от чувството, че модерността носи новости: „Сатирикон“ на Тит Петроний Арбитър

Малко са нещата, които могат да променят перспективата ни към съвременния свят, така както тази творба от времето на Нерон. Още по-хубавото е, че този период от историята е толкова декадентски, колкото и настоящето, изпълнено с необвързващ секс, претенциозна храна и много самоувереност.

За тези, които въпреки Брекзит не са разбрали защо демокрацията трябва да се използва пестеливо: „Невероятните заблуди и безумства на човечеството“ на Чарлз Маккей

Независимо от всички качества на героите, които планираме да опишем, не пречи да се запознаем и с потенциала на масовата лудост. Написана в красивия стил на 19 век, тази книга е съдебна експертиза на най-големите масови исторически лудости.

За да усетите миризмата на възпламенител: „The Black Book“ на Лорънс Дърел

Едно е да усетите страстта, съвсем друго е да се докоснете до нея чрез четиво. В своята книга 24-годишният Дърел открива истинския си глас и си струва да се прочене за вдъхновение.

За да видите какво се получава, когато всичко си дойде на мястото: „Нежна е нощта“ на Ф. С. Фицджералд

От всички книги, които имат потенциала да бъдат наречени литературен шедьовър, тази носи и допълнителен блясък на аутсайдер. „Великият Гетсби“ винаги се приема за най-великата творба на Фицджералд, но „Нежна е нощта“ е най-добрият избор за ценители. Което, по Бурдийо, означава сноби.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

715x402

Родители четат на недоносените си деца

Книгата въздейства върху преждевременно родените Четенето е въведено като терапия в университетската болница на чешкия …