Начало / Читатели / Читателски дневник: Любимите книги на Паулу Коелю

Читателски дневник: Любимите книги на Паулу Коелю

Paulo CoelhoВсички го познават. Няма как. Неговия „Алхимикът“ завладя света и изстреля Паулу Коелю в стратосферата на успеха. Но той не спря, продължи да вълнува читателите си с поучителни, полезни, добри и истински истории. Някои го отричат, но милионите продадени копия по цял свят не могат да бъдат пренебрегнати. Коелю е един от най-популярните и влиятелни писатели в нашето време.

В навечерието на излизането на новия му роман, в който разказва за живота на Мата Хари „Шпионката“, Коелю е новият ни гост в рубриката „Читателски дневник“. Ето любимите му книги, събрани от www.favobooks.com:

„Песни за невинността и опита“ от Уилям Блейк

Пасторалният контекст на „Песни за невинността“ е изключително значима. Битката на човека срещу подтисничеството започва в този сборник стихове и се развива в „Песни за опита“. „Песни за невинността“ пресъздава детските и младежките години. През тях преминава едно цялостно усещане за отхвърлянето на порастването, което не може да бъде избегнато въпреки предупрежденията срещу прекомерната невинност на перспективата. Блейк е открит противник на англиканската църква и елементи от тази негова борба могат да се открият в някои творби.

„Една отделна реалност“ от Карлос Кастанеда

Тези, които се интересуват от бума на наркотиците през 60-те години на 20 век или от метафизичната реалност с всичките й измерения, тази книга може да осигури доста информация. Читателят може да предпочете първо да се запознае с ученията на Дон Хуан, за да свикне с перспективата на западното срещу източното мислене, както и да научи за негативния опит на Кастанеда с халюциногенния кактус пейот. Книгата е сбор от философия и преживявания, антропологични бележки и идеи, сред които и тази, че психотропните растения влияят на човешката способност да виждаме енергията.

Диалозите на Платон

Раздел „Философия“ на всяка библиотека не е пълен, ако в него не присъстват Диалозите на Платон. Те включат дебати и полемики по различни актуални и днес теми и казуси, а бележките под линия помагат съвременният читател да се справи с неизменните културни различия. Те са особено важни в „Републиката“ – описаният от Платон идеален образ на държавно управление.

„Пророкът“ от Халил Джубран

Според Би Би Си, „Пророкът“ е сред малкото книги на арабски поети, които продължават да се преиздават непрекъснато, подходящи са за всички възрасти и вероизповедания. Творбите на Джубран засягат различни теми от живота – семейство, любов, труд, смърт. Той стига до тях след дълъг житейски път, но книгата е лишена от ирония или сарказъм. Това е логично, защото Джубран изповядва философия, в която никой не съди или не налага вярванията си над заобикалящия го свят.

„Сто години самота“ от Габриел Гарсия Маркес

Книгата е сред препоръчваните и от бившия американски президент Бил Клинтън, на първо място в класацията е и за Опра Уинфри. Тя се фокусира върху времето и семейството. Градчето Макондо, основано от Хосе и Урсула Буендия, сякаш откъснато от останалия свят. В романа Маркес изследва общочовешки въпроси – от самотата до политиката и бедността – през перспективата на пет поколения. Книгата може да се възприеме и като описание на детството на автора в родното му колумбийско градче, захранено от фантастични истории за призраци и войници от баба му и дядо му.

„Тропик на Рака“ от Хенри Милър

Книгата е сред любимите на Боб Дилан, въпреки че не е приета добре в началото в САЩ. Детайлните описания на женски тела дават вътрешен поглед към личния живот на Милър, който включва и дълбок гняв срещу несправедливия живот. От разочароващи набези в нощни клубове до оргии с проститутки, главният герой изживява всичко телесно, намиращо се отвъд обикновения живот. Книгата е сред любимите на почитателите на литературата на битническото поколение, където попада и Джак Керуак.

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …