Начало / Любопитно / Как да излекуваме читателското разсейване

Как да излекуваме читателското разсейване

Conceptual Books

Читателското разсейване се забелязва често сред най-големите книжни маниаци. Ако сте такъв, сигурно знаете симптомите – неспособност да се съсредоточите до края само в една книга, без, между другото, да посегнете и към друга. Този цикъл често дегенерира до там, че читателят трудно довършва започнатите книги, но винаги е готов и посяга за нови и нови. Последствието е огромни камари „чакащи“ книги, разхвърляни навсякъде около него.

Симптоми:

Огромни камари „чакащи“ книги;

Още такива камари „започнати“, но недовършени книги;

Посягане към нови заглавия всяка седмица и дори – всеки ден;

Невъзможност да пропуснете книжна разпродажба или нова кампания;

Абсолютно безразличие към края на всяка история;

Заплашителни за здравето ви купчини книги до леглото;

Постоянно сърфиране в социалните мрежи и оставени съобщения от типа: „Нямам търпение да я започна“.

shutterstock_37448152-640x427Причини:

Читателското разсейване обикновено се дължи на лекомислие, презапасяване с добри книги, прекалено много добри книги и неустоими ревюта от читатели, които заслужават доверие.

Лечение

Първо – скрийте клиентската си карта от любимата книжарница и тази – от библиотеката. Ако сте като мен и не може да ви се вярва, че ще устоите да вземете нови книги, тези места са най-големият ви кошмар. А са навсякъде. Ако Ви се налага – учете в библиотеката. Но иначе – просто оставете картите у дома, за препоръчване е някой тъмен ъгъл. Или ги дайте на някой приятел на отговорно пазене. Освен това запасете въпросния приятел с успокоителни, за да устои, когато започнете да му се молите да Ви ги върне.

Променете себе си. Започнете с някое книжно предизвикателство, което изисква прочитане до край на даден брой книги. Включете и други като Вас, за да не се мъчите сам. И си направете хаштаг като #дочитамвсичките си книги, или нещо подобно мотивиращо.

Преместете се от стаята с книгите. Да, знам, теса навсякъде. Но се опитайте да съберете всичките си на едно място. Или просто създайте зона без книги и стойте там. Можете да използвате лятото и да се преместите само с една книга в парка, градината, кафенето. Има много варианти.

Самонаграждавайте се. Като стигнете края на някоя глава на книгата, която държите в момента, се почерпете с бисквитка, или чаша вино. Трябва да има и нещо позитивно в усилията Ви по свалянето на количеството „чакащи“ книги.

Опитайте се да намерите някои от „чакащите“ книги в аудиовариант и ги слушайте навсякъде.

Изберете и оставете САМО една книга до леглото си. Да, много е трудно. И сигурно в началото ще страдате от липсата на ранообразни цветове в камара до леглото. Но това е с оглед голямата цел. И не крийте за Ваше удобство книги под леглото.

Успех!

П.С. Моля, пишете ако успеете, аз не успях! Между другото, прочетохте ли последната страхотна книга на…

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …