Начало / Любопитно / Как да излекуваме читателското разсейване

Как да излекуваме читателското разсейване

Conceptual Books

Читателското разсейване се забелязва често сред най-големите книжни маниаци. Ако сте такъв, сигурно знаете симптомите – неспособност да се съсредоточите до края само в една книга, без, между другото, да посегнете и към друга. Този цикъл често дегенерира до там, че читателят трудно довършва започнатите книги, но винаги е готов и посяга за нови и нови. Последствието е огромни камари „чакащи“ книги, разхвърляни навсякъде около него.

Симптоми:

Огромни камари „чакащи“ книги;

Още такива камари „започнати“, но недовършени книги;

Посягане към нови заглавия всяка седмица и дори – всеки ден;

Невъзможност да пропуснете книжна разпродажба или нова кампания;

Абсолютно безразличие към края на всяка история;

Заплашителни за здравето ви купчини книги до леглото;

Постоянно сърфиране в социалните мрежи и оставени съобщения от типа: „Нямам търпение да я започна“.

shutterstock_37448152-640x427Причини:

Читателското разсейване обикновено се дължи на лекомислие, презапасяване с добри книги, прекалено много добри книги и неустоими ревюта от читатели, които заслужават доверие.

Лечение

Първо – скрийте клиентската си карта от любимата книжарница и тази – от библиотеката. Ако сте като мен и не може да ви се вярва, че ще устоите да вземете нови книги, тези места са най-големият ви кошмар. А са навсякъде. Ако Ви се налага – учете в библиотеката. Но иначе – просто оставете картите у дома, за препоръчване е някой тъмен ъгъл. Или ги дайте на някой приятел на отговорно пазене. Освен това запасете въпросния приятел с успокоителни, за да устои, когато започнете да му се молите да Ви ги върне.

Променете себе си. Започнете с някое книжно предизвикателство, което изисква прочитане до край на даден брой книги. Включете и други като Вас, за да не се мъчите сам. И си направете хаштаг като #дочитамвсичките си книги, или нещо подобно мотивиращо.

Преместете се от стаята с книгите. Да, знам, теса навсякъде. Но се опитайте да съберете всичките си на едно място. Или просто създайте зона без книги и стойте там. Можете да използвате лятото и да се преместите само с една книга в парка, градината, кафенето. Има много варианти.

Самонаграждавайте се. Като стигнете края на някоя глава на книгата, която държите в момента, се почерпете с бисквитка, или чаша вино. Трябва да има и нещо позитивно в усилията Ви по свалянето на количеството „чакащи“ книги.

Опитайте се да намерите някои от „чакащите“ книги в аудиовариант и ги слушайте навсякъде.

Изберете и оставете САМО една книга до леглото си. Да, много е трудно. И сигурно в началото ще страдате от липсата на ранообразни цветове в камара до леглото. Но това е с оглед голямата цел. И не крийте за Ваше удобство книги под леглото.

Успех!

П.С. Моля, пишете ако успеете, аз не успях! Между другото, прочетохте ли последната страхотна книга на…

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …