Начало / Любопитно / 10 от най-старите книги в света и къде да ги намерим (снимки)

10 от най-старите книги в света и къде да ги намерим (снимки)

Едно от съкровищата на Националния исторически музей – Златната книга, бе включена в класацията на 10-те от най-старите книги на сайта mentalfloss.com. Сред включените издания в подреждането са книги, чиято възраст трудно може да бъде установена. Повечето от тях обаче са на над 1000 години и са оцелели до модерни времена.

Ето ги:

Златната книга на етруските (приблизителна възраст 2616 години)

GOLD_BOOK

Безкрайно древната Златна книга на етруските се състои от 6 страници, изработени от 24-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени. Върху плочите е издълбан текст с етруски букви и рисунки на кон, конник, сирена, лира и войници. Според археолозите това е най-старата съхранила се книга на света, създадена 600 години преди Христа.

Съдържанието на книгата подсказва, че тя е направена във връзка с погребението на аристократ, изповядващ култа на Орфей. Гръцкият философ Питагор е популяризирал този култ, произхождащ от Тракия, в Южна Италия и сред съседните племена. Досега са открити около 30 отделни страници от етруски книги, но само в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.

Книгата, която е изложена в залите на НИМ, е била намерена преди около 60 години от войник, работил при прокопаването на канал около р. Струма, но скрита и дарена анонимно от 87-годишния й собственик.

Библията на Гутенберг (приблизителна възраст 561 години)

5c05534fd10486c1599ef320f2c67a1bv2_max_455x341_b3535db83dc50e27c1bb1392364c95a2

Библията на Гутенберг е първата важна книга на Запада, отпечатана на печатарска машина. Устройството било изобретено от Йохан Гутенберг в Майнц, Германия, през 1455. Днес са оцелели около 50 копия от Библията на Гутенберг, като само 21 екземпляра са цели. Много от тях се пазят от институции и библиотеки – Британската библиотека, Центърът Хари Рансъм в Университета на Тексас, Националната библиотека на Франция в Париж, Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Музея на Ню Йорк (където има цели три броя) и т.н.

„The Codex Calixtinus“ (приблизителна възраст 866 години)

350px-Codex_Calixtinus„The Codex Calixtinus“ е написан в средата на XII век. Оригиналът е приписван на френския монах Емерик Пико. Той съдържа пет книги. Първите четири са религиозни текстове. Петата, финалната книга, е пилигримски пътеводител на Камино – пътуването до Сантяго де Компостела в Испания. Тя съдържа полезни съвети къде да се отседне, каква храна да се избягва (например – от сома ще ви стане лошо). През 2011 г. ценната книга е открадната от архивите на катедралата и около година се смятат за загубени. Открити са от работник по поддръжката, заедно с други ценни текстове и 1 милион евро. Ценната книга е върната в Катедралата на Сантяго де Компостела, но този път е пазена много по-стриктно.

Uta_Codex_(Uta_Presents_the_Codex_to_Mary)The Uta Codex“ (приблизителна възраст 991 години)

„The ц“ е прекрасно цветно издание с Баварски госпели, създадено за Абата Ута от Нидеермюнстер около 1025 г. Заради прекрасните си илюстрации изданието е смятано за една от най-важните книги на XI век за Западните илюминати. Оригиналът е със златен обков, което го прави още по-ценно. Съхранява се в Библиотеката на Бавария в Мюнхен.

„St. Dunstan’s Classbook“ (приблизителна възраст 1073 години)

dunston„St. Dunstan’s Classbook“ е съставена от четири книжки, съшити заедно в една книга, когато Св. Дънстън е ил абат на Абатството Гластънбъри в началото на Х век. Книгата съдържа забележителни илюстрации, правени на ръка, на Св. Дънстън, рисувани от самия него. Книгата се пазело в Абатството Гластънбъри, но от 1601 г. е част от колекцията на Библиотеката Бодлен в Оксфорд.

„Siddur, Jewish Prayer Book“ (предполагаема възраст 1176 години)

epa04405573 An undated handout image provided by the Bible Lands Museum in Jerusalem, Israel on 18 September 2014 shows two pages from the oldest known 'siddur' or Jewish prayer book, believed to be 1,200 years old, which will go on display to the public for the first time, 18 September 2014, prior to the Jewish New Year or Rosh HaShana. The prayer book is some 50 pages long.  EPA/ARDON BAR HAMA / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Учените, които работят по Зелената колекция – една от най-големите колекции на редки библейски артефакти, открили „Siddur“ (еврейска молитвена книга) през 2013 г. тя датира от около 840 г. Тази ранна книга е вероятно най-старият оцелял „Siddur“.той е написан на пергамент на архаичен иврит. Ценният екземпляр е част от Зелената колекция, която ще бъде изложена в специален музей във Вашингтон през 2017 г.

 „The Book Of Kells“ (приблизителна възраст от 1216 г.)

kelts„The Book of Kells“ е великолепно илюстриран ръкопис, смятан за едно от най-големите съкровища на Ирландия. Той е създаден около 800 г. в манастира на шотландския остров Йона и транспортиран в манастира в Келс в Ирландия след викингското нашествие в Йона. Учените вярват, че книгата е дело на трима различни монаси. От 1953 г. книгата е разделена на четири тома, като два по два те са показани в Старата библиотека на Тринити Колидж в Дъблин.

„The Benedictine Rule“ (приблизителна възраст от 1316 години)

St._Benedict_delivering_his_rule_to_the_monks_of_his_order

Това е най-старата книга с английски корени. И тя е част от колекцията на Библиотеката Бодлейн в Оксфорд. Една от първите версии на издание от 700 г. на монаси от Мидландс. Св.Бенедикт е един от първооснователите на западното монашество. Той създал своите правила през 540 г. Запазеният екземпляр е красиво илюстрован.

„St. Cuthbert Gospel“ (приблизителна възраст от 1316 години)

St_Cuthbert_Gospel_-_f.1„St. Cuthbert Gospel“ е най-старата европейска книга. Предполага се, че е създадена в края на VII век, или началото на VIII век. Тя съдържа песента на Йоан, написана на литински. Била е погребана с тялото на св. Кутберт в ковчега му в Катедралата Дърам. Ковчегът бил отворен през 1104 г. През 2014 г. Британската библиотека дава 9 милиона лири за уникалния госпел. Сега може да бъде видян в съкровищницата на библиотеката в Лондон.

„The Leiden Herbaria“ (приблизителна възраст 1416 години)

herbariummТова е най-старият познат латински ръкопис, съдържащ ботанически записки. Той датира от около 600 г. и се пази в Библиотеката на Университета Лейдън. Хербариат съдържа ръководство за растения и медицинската им употреба. Написан е на латински вероятно от живял в Африка. Съдържа и красиви илюстрации. Предполага се, че е създаден в Италия.

„Nag Hammadi Library“ , (предполагаема възраст 1666 години)

NagHammadiCodices

През 1945 г. двама египетски фермери откриват парчета от 13-вековната книга в Горен Египет. Всяка от книгите е с кожена подвързия и е писана в средата на IV век. Те съдържат забравени лекции от ранното християнство, които проповядват към вяра в духовното вместо към стремеж към материалното. Смята се, че това са най-ранните познати християнски текстове. Пазят се в Коптския музей в Кайро.