Начало / Свят / Тайната библиотека на Сирия

Тайната библиотека на Сирия

_90535689_7e986ccc-3c15-4f9d-acc0-ddc3d9fe9aeeКогато едно място е обсадено от години и гладът дебне по улиците, се предполага, че интересът към книгите е по-слаб. Но ентусиасти в Сирия посещават подземна библиотека със спасени от разрушени сгради книги, провирайки се между куршуми и снаряди, за да я достигнат. След стръмни стъпала, толкова дълбоко под земята, колкото е нужно за защита от куршуми и снаряди, е домът на тайна библиотека, която дава знания, надежда и вдъхновение на много жители на дамаското предградие Дараxя.

„Решихме, че има смисъл да създадем библиотека и така да продължим образованието си. Направихме я под земята, за да я защитим от снарядите и бомбите, които разрушиха много сгради наоколо“, казва Анас Ахмад, бивш студент по инженерни науки, които е сред създателите на библиотеката.

21212121

Обсадата на Дарайя от правителството и верни на Асад военни сили започна преди почти 4 години. От тогава Анас и други доброволци, много от които са студенти, чието образование е прекъснато от гражданската война, са събрали над 14 000 книги от най-неочаквани места. За същия период са загинали над 2000 души, повечето от които – цивилни. Но това не спира Анас и приятелите му в издирването на книги из разрушените улици на града. „Често намираме книги в разрушени къщи близо до фронтовата линия, което е опасно“, споделя той и допълва: „Трябва да преминаваме през бомбардирани сгради, за да се крием от снайперистите. Трябва да сме изключително внимателни, защото понякога те ни проследяват, предвиждайки всяка наша следваща стъпка.“

2121На пръв поглед идеята човек да рискува живота си заради книги и библиотека изглежда странна. Но според Асан това помага на общността по различни начини. Доброволците, работещи в болниците, използват книгите в библиотеката, за да се образоват как да се грижат по-добре за пациентите. Неподготвените учители се научават как се водят часове. Дори незавършили зъболекари намират ценни съвети за лекуване и вадене на зъби. Около 8000 души от 80-хилядното население на Дарайя са избягали. Но днес вече никой не може да си тръгне.

Откакто временното примирие се провали през май, бомбите са всекидневие. По същата причина е невъзможно и журналистите да се доберат до Дарайя, така че разговорът с Асан се провежда по Skype. Местоположението на библиотеката е тайна и много от клиентите й се страхуват, че ще стане обект на военна атака.

Библиотеката обаче се намира в зона, считана за твърде опасна за деца. Едно момиче, Ислам, разказва, че прекарва по-голяма част от времето си в къщи, играейки игри и четейки книги от библиотеката в стремеж да притъпи глада. „Често стоя и наблюдавам как падат бомбите. И се питам защо бомбардират това място, защо убита хора. И нямам отговор“, споделя тя.

212121

Едно дете посещава библиотеката всеки ден, защото живее врата до врата с нея. За 14-годишния Амджад е по-безопасно там, отколкото над земята, а ентусиазмът му е донесъл статута на „управител“ на библиотеката.

В един от Skype разговорите Анас разказва, че освен за професионални консултации, много хора ползват книгите, просто защото обичат да четат. Най-популярните четива са на класически арабски автори. „Библиотеката ми върна живота – както тялото се нуждае от храна, така е и с душата“, споделя един от потребителите на библиотеката. „Чел съм някои френски автори, но сред любимите ми творби е „Хамлет“, казва Абдулбасет Алахмар, бивш студент в средата на 20-те си години, и допълва: „Стилът на Шекспир е красив. Той описва всеки детайл толкова живописно! В един момент толкова се вманиачих по „Хамлет“, че го четях в работа, наложих си да спра“.

21Оказва се, че и бойците, които имат за задача да отбраняват града, са запалени читатели. „Библиотеката заема важно място в сърцата ни и всеки път, когато има бомбардировки, ние се молим за нея“, казва Омар Абу Анас, който е бивш студент, а сега отбранява града си. Всеки път, когато тръгва към фронтовата линия, той се запасява с книги и ги носи заедно с пушката си. Той и много други войници имат свои мини библиотеки на постовете, които заемат.

Скоро обаче Омар и съмишлениците му може да нямат много време за четене. Соред местните след четири години на обсада Дарайя може да падне до дни. Засега библиотеката продължава да крепи защитата и духа на населението. „Книгите ни мотивират да продължаваме напред, да планираме живота си за времето след Асад. Ние искаме да сме свободен народ и го постигаме чрез книгите.“

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …