Начало / Любопитно / И си пея, и си чета (любимите книги на 8 музикални звезди)

И си пея, и си чета (любимите книги на 8 музикални звезди)

tumblr_lunrp2Xysm1qlc0voo1_400Днешната дата – 26 юли, се оказва един от най-добрите дни за рок-музиката. Причината е, че на нея през 1943 г. на бял свят се появява Майкъл Филип Джагър, който е познат на цял свят просто като Мик. Шест години по-късно, на същия ден пък се ражда Роджър Тейлър – барабанистът, който винаги ще помним като легенда на „Куин“.

Затова, докато си слушаме в тяхна чест любимите ни парчета като „Radio Ga Ga“, „A Kind Of Magic“, „Innuendo“, „These Are The Days Of Our Lives“ на Тейлър и всичко на „Ролинг Стоунс“, се запитахме какво ли четат рок звездите.

Големите музиканти са креативни личности и като такива, те, разбира се, обичат да четат. Често вдъхновението за най-големите им хитове идват именно от литературата. Предлагаме Ви списък с любимите произведения на някои от обичаните ни членове на банди и музиканти:

Били Джо Армстронг от „Грийн Дей“: „Спасителят в ръжта“ от Дж. Д. Селинджър

Това като че ли не е изненада. Все пак през 1992 г. записват и песен на „Грийн Дей“: „Who Wrote Holden Caufield?“. Интересно е, че Армстронг отказва да прочете книгата в гимназията. По-късно обаче открива, че Холдън Колфийлд носи доста от чертите на собствения му характер.

Били Айдъл: „Невромантик“ от Уилям Гибсън

Целият албум – класика на Айдъл „Сайбърпънк“ е базиран на книгата на Гибсън. Певецът е обсебен от тази творба до толкова, че отказва да отговаря на журналистически въпроси, свързани с албума. Проговаря само, когато се е убедил, че репортерът пред него е чел книгата. По-късно пък се изцепва, че самият той не е чел романа, а го е поел чрез осмоза.

Ленард Бърнстейн: „Алиса в Страната на чудесата“ от Луис Карол

Великолепният композитор, автор на „Уестсайдска история“ и още много други е почитател на Луис Карол (изненадващо, след като един от най-популярните му мюзикъли е базиран на „Питър Пан“). Той взимал по един екземпляр от „Алиса в Страната на чудесата“ на всяко свое пътуване. Дори е погребан с книгата.

tumblr_mwtzztFs0w1smkfz0o1_500Кърт Кобейн от „Нирвана“: „Бродягите на Дхарма“ от Джек Керуак

Поетичната, но лутаща се душа на Кобейн много си отива с творчеството на Керуак. Писателят оказва огромни влияние на блондина и е негова пътеводна звезда в много отношения.

Ник Кейв: Светото евангелие от св. Марк

Сам по себе си и писател, Ник Кейв се оказва и много религиозен. Той разнася навсякъде канона и освен всичко друго – позволява си да го и интерпретира.

Мик Джагър: „Майсторът и Маргарита“ от Михаил Булгаков

Мик получава книгата като подарък от приятелката си Мариан Фейтфул през 1967 г. Година по-късно „Ролинг Стоунс“ записват хита си „Sympathy for the Devil“. Ясно е от къде е дошло вдъхновението.

Рей Манзарек от „The Doors”: „Майсторът и Маргарита“ от Михаил Булгаков

Манзарек също като Джагър е повлиян дълбоко от Булгаков. Той дори мечтае да снима филм по романа, като иска Мик Джагър в ролята на Дявола. Друга от приятелките на Мик – Джери Хол обаче казва за плана: „Не прави филма докато не завърши турнето. Но да, това е любимата му книга, а той е истински Воланд.“

Робърт Смит от „The Cure”: „Чужденецът“ от Албер Камю

Един от най-популярните хитове на „The Cure” е наречен „Killing an Arab“. Дълго време се смята, че песента е расистка, анти-арабска, но всъщност това е прочитът на Смит на романа на Камю. Напоследък Смит променя текста на „Kissing an Arab“ и „Killing an Ahab.“

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …