Начало / Любопитно / Йога за запалени читатели

Йога за запалени читатели

An-Essential-Yoga-Reading-List-To-Fuel-Your-Svadhyaya-Fire-733x440Лятото е любимият сезон за почивка, а какъв по-добър начин от това да прочетем някоя интересна книга. Ако обаче искате да отидете по-далеч и дори да заздравите някой поотпуснат мускул, можете да съчетаете четенето с няколко много подходящи йога асани (пози).

За да извлечете максимална полза от това начинание, първо дайте на тялото си възможност да свикне за няколко секунди с позите. Добър вариант е да задържате една асана, докато прочетете страница или две, но всичко зависи от това как усещате тялото си. Ползите от всяка йога позиция са описани по-долу.

Сфинкс

Sphinx-2-1024x768

Вероятно тази поза за вас е била естествена за четене като дете, но Сфинкс ще ви помогне за заздравите мускулите на гърдите, раменете и стомаха. Тя подсилва и мускулатурата, поддържаща гръбнака, както и седалището. Какво повече можете да искате от това да тренирате, докато четете?

Гълъб

Pigeon-1024x768

Това е перфектната йога асана за тези от вас, които по цял ден седят на стола в офиса. Тя е лесна за задържане продължително време, а същевременно с това подобрява гъвкавостта на бедрата и гърба. Ако в началото ви създава дискомфорт, можете да поставите одеяло под изнесеното напред бедро, за да облекчите разтягането.

Гущер

Lizard-1024x768

След като сте разтегнали и двете бедра в Гълъб, дайте им почивка за страница или две в Сфинкс. След това е време за още по-дълбоко разтягане в Гущер. Тази поза ще направи по-гъвкави прасците и бедрата ви. Не пропускайте да я изпълните както с десния, така и с левия крак. В началото може да установите, че ви е по-лесно с електронен четец, но ползите за подобряването на баланса са много по-големи с класическа хартиена книга.

Изпъване на краката

Reclining-Big-Toe-Pose-1024x768

Обездвиженото офисно всекидневие често води до болки в кръста. Изпъването последователно на десния и на левия крак с помощта на лента, преметната през палеца, е много лесно и ще облекчи тези болки, а също така ще заздрави краката и коленете ви. Можете да пробвате по-сложния вариант, в който да хванете палеца с ръка, но без да сгъвате крака в коляното. Колкото по-продължително успявате да задържите в позата, толкова повече ще усещате как краката ви стават по-силни, а болката в кръста постепенно изчезва.

Крака на стенатаLegs-Up-The-Wall-1024x768

Тази поза изглежда сякаш е измислена специално за четене, но всъщност има много ползи за физиката ви. Тя облекчава болките в гърба, менструалните спазми, умората и тревожността. Можете да четете в тази поза, облегнати на стената в къщи, на дивана или дори на дърво в парка.

Прочетете още

Hay_on_Wye_Bookshop2

Столици на книгите привличат читатели от цял свят

Феноменът е от 60-те на миналия век „Уикипедия“ може да ви разкаже за поне 40 …