Начало / България / Честит празник, „Хеликон Бургас”!

Честит празник, „Хеликон Бургас”!

13235922_10204755302522095_1954118070_nПреди 20 години „Хеликон“ тръгна от една мечта от Бургас и то във време, когато да се прави бизнес, особено с книги, в България изглеждаше ако не безумно, то много трудно начинание. През 1996 г., преди страната ни да отвори друга страница от най-новата си история, малко преди „Зимата на нашето недоволство“, Бургас отвори своя „Хеликон“. Първият, но не единствен. Оттогава от кошера на тази пчела майка се нароиха… скоро ще станат двайсет и две книжарници и се изтърколиха двайсет години.

Подобно на Дон Кихот, „Хеликон” не изневери на своя идеал. Защото вярваше, че хората никога няма да спрат да търсят книги, дори когато губеха спестяванията си във фалирали банки и надеждата си за по-добър живот… Да, онова време беше тежко, но то научи „Хеликон” на упоритост, на търпение и му даде кураж. Преминал през мътни води, днес със своя екип той може да премине и през океан. В София книжарниците му са на знакови места за цяло поколение столичани. И са не просто достъпни. Има ги и в мрежата, има ги върху всеки ключодържател на редовните клиенти, има ги в списание „Книжарница” и по радио „Хеликон”. Силна е логистиката му в Казичене, активен е в литературната периодика, звучи по националния ефир, грее като марка, като бранд в сърцата на четящата публика, живее като мечта в очите на българските писатели, които се гордеят, че са част от неговата история.

20160126_1412491За 20 г. години „Хеликон” продаде милиони книги. И всяка една от тях е била обгрижена от десетки добри ръце. В книжарниците му влизаха както редови поклонници на четенето, така и президенти, министри и депутати, обществено-значими фигури. Оранжевият и синият цвят станаха разпознаваеми. Бившите служители говорят за Хеликон като за университет, настоящите надграждат знанията си, за да са по-близо до хората, да отвърнат на търсенията им. В книжарниците на „Хеликон” бяха провеждани концерти, четения, състезания. Представете си колко деца са започнали да сричат първите си думи именно в „Хеликон”, защото за тези 20 години той наистина възпита поколението на Четящия човек. Изгради култура на четене паралелно с култура на общуване, на обратна връзка с читателите, беше първи в една непозната среда, която облагороди.

Разбира се, не мина без трудности. Преглъщаха се сълзи, но имаше и много радост. Защото „Хеликон” създаде система, създаде семейство, което сега служи за образец. И дори най-върлите му конкуренти се опитват да прилагат неговия опит. Оцеля в свят, който никога не е бил благосклонен към икономика, разчитаща на красотата, насочена към познанието.

Хеликон в митологията е планина на музите, а днес има своя корпоративна митология, но най-важното – има сърце. Благодарение на всичко стойностно, което колективът му направи заедно и всичко лошо, което заедно преживя.

Двайсет години понякога са един миг. Но те са и разцветът на един живот. Продължението на „Тримата мускетари“ на Александър Дюма е със заглавие „Двайсет години по-късно“. Така се нарича и разказ на О. Хенри. Посланието им е еднакво – как приятелите не предават принципите си, на какво се крепи паметта и защо е важно да измерваме чувствата си в книги.  Вярваме в тяхната сила и във вас, „хеликонци” от Бургас. Да развиеш книжарница е като „Да убиеш присмехулник“, тоест да привлечеш съмишленици за добрата си кауза. Дано двайсет и вторият Хеликон на ул. „Съборна“ в София, който е вече в родилното отделение, достигне вашия престиж и преодолее всеки „Параграф 22“ на ежедневието.

Модерно е да се чете, но още по-хубаво е да се следва традицията.  Благодарим ви, че ви има. Честит празник!

 

 

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …