Начало / Свят / Евро 2016 доведе до бум на продажбите на книги в Исландия

Евро 2016 доведе до бум на продажбите на книги в Исландия

image22myn27myn_f34250612_br_02_gvaiceland1Евро 2016 доведе до бум на продажбите на книги в Исландия, съобщи в. „Гардиън“. Викингите спечелиха сърцата на милиони непредубедени фeнове със сърцатата си игра по терените на Франция. Северняците, които дебютираха на европейски финали, направиха истински подвиг, като стигнаха до четвъртфиналите на Европейското, но отпаднаха с 2:5 от домакина Франция. Това обаче остана на заден план, след като цяла Европа заговори за героизма на симпатичните исландци.

„С успеха и вниманието, което исландците спечелиха на Евро 2016, изведнъж отбелязахме и огромен ръст на интереса към местната литература. Много е хубаво всичко това“, коментира шефа на най-голямото издателство в страната „Forlagið“ – Егил Йорн Йохансон. Той допълни, че има бум в запитванията за купуване на авторските права на местните писатели. Интересът е не само от Европа, но и от САЩ, Южна Корея и Тайван.

_70461013_reykjavik_corbis„Това е нормално. След футболния успех, хората искат да знаят повече за Исландия, за културата, за хората й, а най-добрият начин за това е чрез литературата“, допълва Йохансон. Неговото издателство публикува между 150 и 200 заглавия на година в различни жанрове. Най-голямата звезда в каталога му е Арналдур Индридасон, който е популярен с поредицата си за детектив Ерлендур. „И други наши писатели придобиват известност в чужбина и са популярни у нас, но Арналдур се откроява. Той е един от най-добрите криминални автори на Скандинавия, а от книгите му са продадени над 12 милиона копия“, казва издателят. Сред другите „звезди“ на исландската литература са Андри Снер Магнасон, Лиля Сигурдардотир и др.

У нас издавани са и Офейгур Сигурдсон, Йон Калман Стефансон, Ойдур Ава Олавсдотир и др. Според Йохансон почти всеки исландец или е написал книга, или иска да напише такaва. В страната функционират над 100 издателства. „Нашето културно наследство е предимно в литературата, от сагите. Имаме много прочути писатели и дори Нобелов лауреат“, хвали се Йохансон. Халдор Лакснес печели Нобелова награда за литература през 1955 г. за творчеството си – романи, разкази, журналистически материали и поезия.

„Книжният ни пазар обаче е ограничен, – допълва издателят. – Това е нормално предвид малкото население на страната ни. Но качеството е много високо – както на местната, така и на преводната литература.“ На година издателският бизнес в Исландия калкулира оборот от около 40 милиона евро.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Паяка от Ларш Кеплер 3. Времеубежище (трето …