Начало / Класации / Други / Щастие. Просто като чаша шоколад (5 книги за шоколада)

Щастие. Просто като чаша шоколад (5 книги за шоколада)

divine-chocolateНа този ден, 7 юли, през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те приготвяли гореща напитка, кръстена „чоколатл“ и я наричали храна на боговете. Тя била много горчива и първоначално испанските завоеватели и заселници отказвали да я консумират.

В последствие обаче намерили как да я подобрят, като прибавяли захар, канела и ванилия. Испанците пренесли шоколада и в Европа, а след едно изтичане на информация от манастирите, в които се пазела тайната на приготовлението му, шоколадът завладял целия континент. За първи път публично бил сервиран в заведение във Великобритания през 1657 г.

Автоматизацията и парната машина довели до бум в популярността на шоколада, след като започнал да се произвежда почти навсякъде. До 1730 г. той на практика бил недостъпен за масите, но и това се променило. През 1828 г. се появила хидравличната преса за какао, която допринесла за подобряването на вкуса.  За първи път „шоколад за ядене“ прави английската фирма „Фрай и синове“ през 1847 г. 29 години по-късно швейцарецът Даниел ПЕтер успял да смеси шоколада с мляко за млечен шоколад.

Историята на шоколада е впечатляваща, но не толкова, колкото популярността му днес. Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните 7,1 млн. тона през миналата година и изпреварва значително добива на какао, твърди доклад на „Монделийз Интернешънъл“ за напредъка през 2015 г. на тема „Призив за благоденствие“. Очаква се употребата да се увеличи с още 1 милион тона до 2020 г.

cropped-tumblr_mgaic1kdxi1s254dco1_500Не се учудваме. Джоан Харис, авторката на бестселъра „Шоколад“ пише: „Вярвам, че единственото важно нещо на света е да си щастлив. Щастие. Просто като чаша шоколад или сложно като сърцето. Тръпчиво. Сладко. Живо.“

Шоколадът е придобил почти статут на наркотик и лекарство за проблемите. „Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш. Щом приготвиш лекарството, аз ще го взема. Това много помага против температура“, казва Карлсон, който живее на покрива от едноименната книга на Астрид Линдгрен.

original_chocolate-miniature-booksПредлагаме Ви 5 книги, свързани с шоколада:

63981z„Шоколад“ от Джоан Харис

Вече стана дума за тази книга, бестселър, който изстреля авторката във висините на литературната слава. А допълнителен тласък на популярността й донесе едноименният филм по нея с Жулиет Бинош и Джони Деп. Да, „Шоколад“ е доказано добра книга.

Харис толкова добре описва любовта към правенето на сладкиши и шоколад, че непременно, ако не сте я чели, се заредете добре с „храната на боговете“.

189518_b„Крадецът на шоколад“ от Лора Флоран

Още една романтична история с шоколадова глазура. Париж, шоколад, десерти и любов. Разтапяне!

Иначе сюжетът в щрихи е: магьосникът на арт шоколада – красивият французин Силвен Марки, и неустоимата похитителка на шоколад – Кейд Кори, се впускат в страстна игра на съблазняване и интриги и попадат в сложен любовен триъгълник, в който третият е… шоколадът.

151390_b„Чарли и шоколадовата фабрика“ от Роалд Дал

Вече Ви припомнихме какво мисли за шоколада Карлсон, но определено, най-свързаната с шоколада детска класика е „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Чарли Бъкет обича шоколад. А господин Уили Уонка, най-чудатият изобретател в целия свят, отваря вратите на изумителната си шоколадова фабрика за пет деца. Това е наградата на живота им! Вечни смукалки, Карамели за коса, голяма машина за дъвки и река от шоколад очакват щастливците. Чарли само трябва да намери златния билет и неговото вкусно приключение може да започне.

И още нещо – книгата е филмирана, и познайте кой играе в него –да, Джони Деп май ще се окаже най-шоколадовият актьор в Холивуд.

7670569_b„Златна книга за шоколада“

Наистина, Библията на шоколада и всичко, което може да се прави с него. Това луксоззно издание е толкова апетитно и красиво, че… Очите Ви ще изтекат катого сложите в библиотеката си.

Томът съдържа повече от 300 великолепни рецепти за шоколадови изкушения – бисквити, десертчета, сладкиши, кексчета, палачинки, изискани десерти, кремове, сладоледи, торти, бонбони, напитки и солени ястия с шоколад. Книгата е богато илюстрирана, което ви дава възможност да видите готово вече лакомство, преди да сте започнали да го приготвяте

189113_b„Шоколад. 50 лесни рецепти“

От Академия „Барила”, международен център, посветен на опазването и популяризирането на италианската кухня, са подбрали 50 рецепти за шоколадови десерти. Те включват всичко от класически бисквити до оригинални десерти, от кремове до сладки хапки, от малки произведения на изкуството до невероятно привлекателни шоколадови торти. И не се ограничават само до италиански вкусотии като Cuneesi al rum, пармиджани с „Мараскино“ или шоколадови каноли. Все пак какаото е завладяло цял свят и е дало началото на множество отлични рецепти. Изборът на рецепти е разнообразен и всеобхватен, като се концентрира върху рецепти, които най-добре илюстрират чудесната хармония между традиция и иновация, умения и изпълнение, и преди всичко, дружеският дух на споделяне, или удоволствието от това да „живееш със“, в буквален превод от латинското convivium. В края на краищата, нима има по-подходящ начин да изразиш радостта си и задоволството от себе си, близките и приятелите си, от една усмивка, покрита с шоколад?
Изключително закачливата форма на книгата „Шоколад” ще предизвика желание у всеки да отхапе част от нея!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …