Начало / Любопитно / Мобилните библиотеки и книжарници радват читателите повече от век

Мобилните библиотеки и книжарници радват читателите повече от век

10525557_10152652835438060_5245080498155634479_nЗа феновете на четенето мобилните книжарници са повече от романтично място. Вече две години книгоразпространителската верига „Хеликон“ полага всички усилия и радва запалените читатели вече с две такива. Ако сте край Несебър, отбийте се до яхтеното пристанище в Стария град и там, на паркинга ще го видите – автобус, пълен с книги. Не е пропусната и другата перла на Черноморието – Созопол, където е акостирал и вторият автобус с книги, пак в близост до яхтеното пристанище в града.

bussesИнтересът към двете книжарници на колела ни предизвика да поровим в историята и да открием от кога датира интересът към мобилните книжарници. Bookriot.com ни помогна с информация за историята им в САЩ.

Първата американска книжарница на колела всъщност е каруца. Библиотекарката от Мериленд Мери Титком осъзнала, че стопанисването на книги е само едната част от работата й. Втората и много важна част е полагането на усилия тези книги да са максимално достъпни за читателите си. Така се ражда идеята и Каручката на Библиотеката от окръг Вашингтон потегля по пътищата на страната. Тя се движи по график, но не пропуска и импровизирани спирки, особено на места, където има разселници.

first-maryland-bookwagon

Първият книгомобил обикаля до 1910 г., но се случва инцидент. Каручката е пометена от влак и макар никой да не пострадал в произшествието, съдбата на пренасяните книги и до днес е неясна.

1924-bookmobile-1024x768

Идеята за пътуващи книжарници и библиотеки обаче останала. По това време пътищата на САЩ били особено натоварени с хора, които мигрирали от едно място на друго в търсене на препитание и щастие в по-големи градове. Инициативата за книгомобила била подета от обществената библиотека в окръг Евърет. Служителите там за първи път използвали за целта автомобил, произведен през 1924 г.

sc-wpa-bookmobile

Кризата, породена от Голямата депресия и липсата на финансиране на библиотеките, особено в южните щати, довели до бум на пътуващите такива. Един от добрите примери е тази от окръг Честър, Южна Каролина.

Бумът в автомобилната индустрия след Втората световна война и повишаването на субурбанизацията осигурили условия за продължаване на традицията. Появили се дори специализирани книгомобили, като този на Бруклинската библиотека, която предлагала предимно детски четива и била истински хит сред малчуганите.

brooklyn-1950s-bookmoble

С дигитализирането на архивите на библиотеките, пътуващите такива скоро започнали да се превръщат по-скоро в компютърни зали. Един от примерите е тази в окръг Ел Пасо, която предлагала работни места и сателитна интернет връзка. Много впечатляваща е и пътуващата библиотека на Мемфис, която освен книги (в дигитален вариант) предлага и организиране на семинари, обучения и кариерно развитие и пр.

el-paso-bookmobile-outside

Ние обаче сме почитатели на старомодната хартиена книга. Затова на път за плажа, ще минем през автобуса на „Хеликон“ за някой нов хит.

el-paso-bookmobile-interior

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …