Начало / Свят / Стивън Кинг и Джордж Мартин: за оръжията, злото и писането

Стивън Кинг и Джордж Мартин: за оръжията, злото и писането

george-rr-martin-and-stephen-king_0Миналата седмица в Албакърки Стивън Кинг и Джордж Мартин направиха истинско шоу както за читателите си, така и за всички, които са в крак със случващото се по света и в САЩ. Двамата бяха помолени да направят дискусия по повод излизането на поредния бестселър на Кинг – продължението на „Мистър Мерцедес“ и „Търси се – който го намери, за него си е“  – „End Of Watch“.

Разговорът им обаче излезе много от зададените рамки, като двете икони на съвременната популярна литература говориха за торбите си от миналото, за процеса на писане, за телевизионните адаптации и за куп социално значими теми като тази за свободната продажба на оръжие в САЩ.

Темата за оръжието повдигна Мартин, който попита Краля на хоръра дали „End Of Watch“е инспирирана от множеството масови убийства в САЩ, последното от които бе наскоро – 49 души загинаха при стрелба в дискотека в Орландо. Авторът на сагата „Песен за огън и лед“ цитира началото на романа, в който героят гази пешеходци в знак на ярост… „Мисля, че много от тези случаи в американската история са прикрити с политически мотиви, но всъщност са дело на луди. Човешката природа е такава, че убийците се помнят много по-дълго от жертвите. Тези хора търсят някаква извратена слава. В Америка, всеки, който може да кара, може да влезе в магазина и да си купи машина за убийства като AR-15. Това просто продължава, но от нас зависи дали ще го позволяваме още“, коментира Кинг. „Автоматичните и полуавтоматичните оръжия са оръжия за масово унищожаване. Когато лунатици искат да воюват срещу невъоръжени и неподготвени хора, използват точно такива“, добави той.

Кинг се слави с позицията си срещу свободната продажба на оръжие в САЩ. Той самият признава, че притежава лично оръжие, но е против разпространението. През 2013 г. дори написа есе по темата. „Ако убиецът в Орландо беше отишъл там с нож, най-вероятно щеше да бъде бързо обезоръжен и най-много да пострадат 3-4 души“, сподели размишленията си Кинг.

Двамата писатели обсъдиха и творчеството си и потърсиха корените на писането си в творбите на легенди като Дж. Р. Р. Толкин и Х. П. Лъвкрафт. „Злото е някъде отвън. То идва от Саурон или Моргот“, коментира Мартин, но обясни, че в неговите книги „злото е спотаено някъде в човешкото сърце“ и че това се наблюдава и в книгите на Кинг. „Злото извън нас е много удобна позиция. Идеята, че някакъв дявол ме е накарал да направя нещо и да избягам от отговорност, е доста утешаваща. Мисля, че битката между доброто и  злото е страхотна тема за литературата, но според мен битките се водят в сърцето на хората. Аз съм почитател на „сивите“ герои“, каза Мартин.

Той не пропусна да попита колегата си: „Как, по дяволите, пишеш толкова бързо? Аз мисля, че имах страхотни шест месеца, в които написах три глави. За това време ти написа три книги. Няма и ден, в който да не пиша. Сядам, пиша едно изречение и го мразя. Проверявам си пощата и се чудя дали въобще имам някакъв талант и не би ли трябвало да бъда по-скоро водопроводчик“, сподели Мартин.

Кинг обаче още повече засрами приятеля си, като обяви, че работи по три-четири часа на ден, като целта му е да напише шест перфектни страници за това време. „Ако ръкописът на книгата ми, да кажем, е 360 страници, това е около два месеца работа“, призна авторът на „Кери“, „Куджо“ и „Страшни сънища за продан“.

Прочетете още

241189_b

В новия трилър на Стивън Кинг те са ловки, те са търпеливи, те са безмилостни

Холи не ми излизаше от ума. Тя трябваше да е епизодичен герой в „Мистър Мерцедес“, …