Начало / Критика / Да четеш Агата Кристи: Откъде да започнете?

Да четеш Агата Кристи: Откъде да започнете?

agatАгата Кристи. Това име е синоним на криминале. Не е случайност, че тя е най-продаваният автор на всички времена. Англичанката е първият лауреат на наградата Grand Master на криминалните писатели на Америка, най-превежданият писател, а нейната пиеса „Капан за мишки“ държи рекорда за най-дълго последователно присъствие в театралния афиш. Влиянието и славата на Кристи в жанра на криминалната литература са толкова големи, но тя е написала само 66 романа и 14 разказа.

Ако никога не сте отваряли роман на Агата Кристи, може да се окаже доста трудно да решите от къде да започнете. От някоя поредица, или от единичен роман? Поаро, или Мис Марпъл?

В отговор на тези въпроси предлагаме няколко базисни романа, от които Ви препоръчваме да започнете.

148484z„Убийство в „Ориент Експрес“

Има причина това да е една от най-популярните книги на Агата Кристи. Няма как да не знаете за какво се разказва, освен ако не живеете в пещера. Мъж е убит в известен луксозен влак, пътуващ от Париж към Константинопол, известен като „Ориент Експрес“. За нещастие на убиеца във влака е Еркюл Поаро, известният детектив, който се заема със случая.

„Убийство в „Ориент Експрес“ е прекрасен пример за дарбата на Кристи да опише голям брой герои и да направи всеки един от тях изключителен и запомнящ се. Дали разчита на класическите стереотипи, за да го постигне? Да, но героите са повече от стереотипни. Малко объркващо е, че Кристи все едно знае какво си мисли читателят и знае как да използва това в своя полза.

„Убийство в „Ориент Експрес“ е също така един от най-достъпните романи за Поаро – герой, който понякога може да е малко досаден. Ако не сте чели друг роман за нисичкия белгиец, започнете с този, а след това продължете с „Убийството на Роджър Акройд“.

Друга причина да започнете с тази книга е, че може да я прочетете за една сутрин. А и е история с място на действието влак. Кой не обича криминалета във влак?

130622z„Десет малки негърчета“

„Десет малки негърчета“ получава много добър прием от читателите с излизането си през 1939 г. и остава най-продаваният роман на Кристи и шестият най-продаван криминален роман в световен мащаб.

Сюжетът е известен – група непознати са поканени на парти в самотно имение. Очакват приятно изкарване, но купонът бързо се превръща в повече от странен и чак ужасяващ, след като един по един гостите започват да измират. Кой ги убива – домакинът, или някой от останалите гости? Или някой друг? Ще оцелее ли някой

„Десет малки негърчета“ е може би най-иновативната книга на Агата Кристи.до този момент няма написано нещо подобно. И докато четете, ще се убедите в съвършенството на простота на сюжета. Не съдете за книгата по филмовата адаптация. Това абсолютно пълнокръвна история с всички нюанси на сивото и изпълнена със съспенс и ужас. Тя е все едно да гледате как влак се разбива – искате да отвърнете поглед, но не можете. „Десет малки негърчета“ е задължително четиво, дори да знаете края на историята.

„Тайният противник“

Ако се нуждаете от антидот на „Десет малки негърчета“, „Тайният противник“ е отличен за тази цел. Това е вторият роман на Кристи, който представя за първи път двама от любимите герои на англичанката – Томи и Тапънс. Те са страхотни! Всеки иска да познава едни Томи и Тапънс, за да се помотае с тях.

„Тайният противник“ започва със срещата на Томи и Тапънс в Лондон. И двамата имат проблеми, нямат изгледи да си намерят работа. Тапънс предлага да пуснат обява във вестника, че са двойка професионални приключенци. Скоро Томи се съгласява с лудата идея, по-скоро на майтап. И изведнъж един мистериозен и подозрителен субект ги наема.

„Тайният противник“ разказва за много забавно приключение, прекрасен диалог. Освен това разкрива едно от най-силните качества на Кристи като автор на криминални романи – да отвлича вниманието. Още в самото начало на книгата има двама заподозрени, после стават трима. Кристи Ви оставя да се досещате, да се лутате, да се чудите какво наистина е станало, да се обърквате от доказателствата. Тя държи да не знаете какво е станало до самия край.

Така че, посегнете към Агата Кристи – Кралицата на криминалната литература със сигурност ще ви накара да се запалите!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

capture-decran-2022-05-08-a-22-18-18

Френско издателство преименува книга на Джоузеф Конрад

Старото заглавие било неприемливо в новия свят „Негърът от „Нарцис” излиза през 1897-а, когато писателят …