Начало / Критика / Бирени мъдрости за летните горещини

Бирени мъдрости за летните горещини

Людмила ЕЛЕНКОВА

201147_bХубав български виц гласи – ако на бутилка от „Фанта“ има капачка от „Кока-кола“, значи  шишето е пълно с ракия. Затова искрено се зарадвахме на джобната бирена енциклопедия, голяма колкото порция мезе (на морето) със заглавие – „Още за бирата. Мъдри мисли и закачки под бирени капачки“. Единственият ни укор към автора Георги Петров е защо окепази предговора на своя труд с цитат от Паулу Коелю. Че кехлибарената течност пълни сърцето като книга на великия бразилец, спор няма. Но тук веднага се сещаме за думите на Станислав Стратиев – „Ще ме цака той мене с топла бира” от сценария на филма „Оркестър без име“. Култова реплика,  изградила българския характер в последните трийсет години.

Исторически подход наблюдаваме и в началото на Още за бирата. В главата Къси любопитни факти за бирата тенденциозно се спираме на този, че първите пивовари са били жени. Доколко е вярна автентичността на шумерската богиня на бирата Нинкаси или защо в империята на инките пиенето й се е приемало за привилегия на дамите от висшата класа, оставяме мъжете да подминат с насмешка.
За тях е продължението – Дълги любопитни факти за бирата. Избирахме практичен цитат: „Собственикът на популярна бирария в немския град Луденшайт обявил промоция – безплатна халба бира за всеки нов посетител при лошо време. Аргументирал се с това, че бирата помага на човешкия организъм да понесе по-лесно магнитните аномалии. Пред приятелите си обаче признал, че начинанието е изцяло пазарна стратегия, тъй като никой мъж, влязъл в бирария, няма да си тръгне, след като е изпил само една бира. Промоцията повишила значението на заведението.“

Бирата в България пък е кратък  образователен тур за повишаване на националното самочувствие. От чешката пивоварна на братя Прошек в София в началото на миналия век, през други – във Варна, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Русе, Стара Загора, Лом, Бургас остава вкусът за традиция. Ретро снимките и обилният преглед на бирената индустрия във всеки един от тези градове ни кара да се попитаме – стигнахме ли ги европейците или съсипахме всичко, преди да дойдат?

2285-draft-za-bira-1Бироведение е частта за лингвисти и хора с научен афинитет към доказателствения материал. Тоест, за тези които на трезва глава биха оценили, че думата бира идва от латинското бибере, което означава пия. Че зитология е наименованието на процеса по изучаването на бирата и изкуството по нейното създаване. И че самият Бенджамин Франклин в една от речите си приема бирата за живото доказателство колко бог ни обича и иска да ни гледа щастливи.

Речник на бирата и Полезни съвети може да прескочим, освен ако не сме производители в този бранш или в здравеопазването. Със сигурност имат зависимост едни от други. Понякога обратно пропорционална.

Вдъхновението идва в края на книгата, откъдето се черпим с афоризми, вицове и всякакви закачки за маса и пред приятели. Ето някои:

 

Хубавата бира стои няколко секунди в устата и цял живот в душата.

Всички пият бира на един и същи език.

Хубавата страна на живота можеш да видиш и като погледнеш през запотена чаша бира.

Бирата е най-великото изобретение! Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки.

Студената бира побеждава мързела да отидеш до  хладилника!

 

А сериозната библиографска справка на ползваните от автора издания ни карат да се огледаме за още книги по темата. Или за сервитьора – да донесе по още една бира.

ПИЙТЕ БИРА.БГ И ЧЕТЕТЕ ЛИРА.БГ!