Начало / Свят / В Италия: Протести срещу вестник, който подарява „Моята борба“

В Италия: Протести срещу вестник, който подарява „Моята борба“

199237_bГневни протести избухнаха в Италия срещу вестник „Ил Джорнале“. Причината е идеята на ежедневника да подарява на читателите си копие от „Моята борба“ от Адолф Хитлер.

Миланският вестник започна от скоро да влага популярни книги, като първият избор бе за друго доста провокативно издание – „Възходът и падението на Третия Райх“ от Уилям Ширър.

„Ил Джорнале“ е собственост на бившия премиер Силвио Берлускони. Скандалният политик побърза да защити редакцията от нападките на цялата еврейска общност в страната. „Ние просто искаме да помогнем на читателите си да разберат престъпленията на нацизма. Всеки може да си купи „Моята борба“. Не разбираме защо е този гняв срещу нас“, каза главният редактор Алесандро Салусти. Вестникът бе критикуван и лично от настоящия министър-председател Матео Ренци, който нарече решението на изданието „противно“.

„Ил Джорнале“ се слави с крайно-дясната си ориентация, като наскоро отново разбуни духовете с репликата „провала на Лондон“ във връзка с избора на Садик Кан за кмет на английската столица.

Прочетете още

5962240_

Антична библиотека намериха край Везувий

Американски учени твърдят, че ще разчетат обгорелите пергаменти Университета в Кентъки се е заел с …