Начало / Свят / В Италия: Протести срещу вестник, който подарява „Моята борба“

В Италия: Протести срещу вестник, който подарява „Моята борба“

199237_bГневни протести избухнаха в Италия срещу вестник „Ил Джорнале“. Причината е идеята на ежедневника да подарява на читателите си копие от „Моята борба“ от Адолф Хитлер.

Миланският вестник започна от скоро да влага популярни книги, като първият избор бе за друго доста провокативно издание – „Възходът и падението на Третия Райх“ от Уилям Ширър.

„Ил Джорнале“ е собственост на бившия премиер Силвио Берлускони. Скандалният политик побърза да защити редакцията от нападките на цялата еврейска общност в страната. „Ние просто искаме да помогнем на читателите си да разберат престъпленията на нацизма. Всеки може да си купи „Моята борба“. Не разбираме защо е този гняв срещу нас“, каза главният редактор Алесандро Салусти. Вестникът бе критикуван и лично от настоящия министър-председател Матео Ренци, който нарече решението на изданието „противно“.

„Ил Джорнале“ се слави с крайно-дясната си ориентация, като наскоро отново разбуни духовете с репликата „провала на Лондон“ във връзка с избора на Садик Кан за кмет на английската столица.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …