Начало / Свят / Река от книги потече в Мелбърн

Река от книги потече в Мелбърн

Духовното послание на акцията припомня Краси Проданов

Австралийският метрополис потъна в книги

В наше време задръстванията са предимно заради колите. Поне веднъж обаче градските улици на Мелбърн бяха заети от нещо друго. Известното с креативността си студио Luzinterruptus, което всъщност е с произход от Испания, наводни преди време града с… книги.

10 хиляди екземпляра наводниха улици и тротоари

Luzinterruptus обикновено залагат на светлината в своите инсталации. В случая светлината, която идваше от книгите, демонстрира и духовния заряд, който ни носят те.

За да се реализира проектът, били необходими общо десет хиляди екземпляра. Събират ги с дружни усилия обществените библитеки от града, като се включва и Армията на спасението.

Книгите били разположени по тротоарите, заели и цели платна от мелбърнските булеварди. Така поне за два-три дни автомобилите – символ на материалния прогрес, били победени от книгата – символ на духовното развитие.

Но истинската същност на проекта се разкривала вечер, когато в тъмата светвали монтираните по книгите лампички. Така сигурно и в нас изчезва мракът, започнем ли веднъж да четем.

Най-щастливи били точно четящите

Проектът завършил с нещо като хепънинг – всеки можел да вземе колкото поиска от книгите по улиците и тротоарите. Казват, че това било най-мащабното разлистване и четене на книги, наблюдавано някога в Мелбърн. А може би и в света. Убедете се сами от снимките – спомен от няколкото дни, в които един град заживя като в книга.

91e68a2f43624eb1eb7e1b1e8058aa7f

slide

luzinterruptus_nyc_1_u_1000

luzinterruptus-iv