Начало / Критика / Най-сладко се чете през лятото

Най-сладко се чете през лятото

Пет стъпки как ваканцията да е необикновена от Краси Проданов

kids-reading-ftr

Като си във ваканция, книгата има особен аромат

Помним го от времето, когато бяхме деца :) Обичахме да пътешестваме с любимите си герои и да се впускаме в опасни приключения.

Четенето може да е магично, когато си на осем, девет или десет. Нужно е само да открехнем вратичката към света на книгите за своето дете. И да го оставим само да надникне в тази необикновена страна.

Ако е игриво по душа и особено немирно, разкажете му за Том Сойер. Предложете му да прочетете заедно глава от книгата на Марк Твен и ако му хареса, да продължи натам само.

В случай, че детето ви общува трудно, покажете му повестите за Карлсон на Астрид Линдгрен. Зачете ли се, подгответе му изненада – защо да не опечете кифлички или някакви дребни сладки вкъщи. Така и усмивката на най-скъпото ви същество ще стане двойна.

Важно е децата да четат с удоволствие всяка книга

Малко свикнахме да посрещаме лятото със списъците от задължителна литература. В очите на детето обаче тази купчина изглежда тягостна. Защото лятото на първо място е времето, в което нямаш задължения. Малчуганите се чувстват някак излъгани с тези книги. Усещат натиск и все едно им крадат от ваканцията… Така че задължителните заглавия не са начинът да ги научим да обичат книгите. Много по-важно е да превръщаме лятното четене първо в игра. Край книгите от списъка да има и много други, които отсъстват от него.

kids-reading

Общуването е важно колкото четенето

Разговаряйте с децата и за прочетеното, и за непрочетеното. Ако видите, че някоя от книгите не му върви, предложете му веднага друга. Бъдете обаче сами проницателни. В случай, че детето се затруднява с „Приключенията на Лукчо” например, няма нужда да му предлагате „Приказки по телефона”. Разкажете му за Питър Пан и го попитайте иска ли да научи повече за света, създаден от Джеймс Матю Бари. Или пък му обяснете как Матилда е най-немирното момиче на света – може би точно веселата книжка на Роалд Дал ще е за него.

Едно дете на осем или девет възприема книгите по начин, който е различен от този на възрастните читатели. Хубаво е да обсъждаме с него прочетеното, защото по този начин детето се учи да анализира, да сравнява… Важен е дори простия процес да си избере любим герой.

Читателският дневник пък е място за игра

В тази крехка възраст той е със специална функция. Колкото по-пъстро и шарено го попълва детето, толкова повече чете със сърце… Оставете настрани изискванията да е четлив или да е подреден и чист. Нека читателският дневник побере всичките детски емоции. Вместо с химикал да се попълва с цветни моливи. Вътре да се рисува и да се играе.

Детските любими герои днес са различни

Хубаво е да имате и тайни оръжия, ако все пак детето предпочита електронните устройства пред книгата. Любимите герои на неговото поколение са малко по-различни от тези на нашето. Дайте почивка на Ян Бибиян и Тошко Африкански – някой ден детето ще посегне само към тях… Предложете вместо тях Хари Потър или дори историите на Рик Риърдън. Кой знае, може любовта към четенето да е на върха на Олимп – там, където Пърси Джаксън извършва своите геройства :)

Chetene

Ето ги още веднъж петте стъпки ваканцията да е необикновена:

  1. Важно е детето да чете за свое собствено удоволствие – тогава то ще стане читател за цял живот.
  2. Хубаво е малчуганите да имат правото сами да избират книгите – без да слушат забележки за качеството им или полезността.
  3. Обсъждайте прочетеното с децата. Така им помагаме да изразят емоциите си, а на тяхната възраст това е изключително важно.
  4. Нека четенето включва и писмена работа – попълване на Читателски дневник например…
  5. Видите ли детето да се затруднява с дадена книга, предложете му да я смени с друга.

Така, стъпка по стъпка, малкият човек става читател. А книгата – любов за цял живот.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

715x402

Родители четат на недоносените си деца

Книгата въздейства върху преждевременно родените Четенето е въведено като терапия в университетската болница на чешкия …