Начало / Критика / Най-сладко се чете през лятото

Най-сладко се чете през лятото

Пет стъпки как ваканцията да е необикновена от Краси Проданов

kids-reading-ftr

Като си във ваканция, книгата има особен аромат

Помним го от времето, когато бяхме деца :) Обичахме да пътешестваме с любимите си герои и да се впускаме в опасни приключения.

Четенето може да е магично, когато си на осем, девет или десет. Нужно е само да открехнем вратичката към света на книгите за своето дете. И да го оставим само да надникне в тази необикновена страна.

Ако е игриво по душа и особено немирно, разкажете му за Том Сойер. Предложете му да прочетете заедно глава от книгата на Марк Твен и ако му хареса, да продължи натам само.

В случай, че детето ви общува трудно, покажете му повестите за Карлсон на Астрид Линдгрен. Зачете ли се, подгответе му изненада – защо да не опечете кифлички или някакви дребни сладки вкъщи. Така и усмивката на най-скъпото ви същество ще стане двойна.

Важно е децата да четат с удоволствие всяка книга

Малко свикнахме да посрещаме лятото със списъците от задължителна литература. В очите на детето обаче тази купчина изглежда тягостна. Защото лятото на първо място е времето, в което нямаш задължения. Малчуганите се чувстват някак излъгани с тези книги. Усещат натиск и все едно им крадат от ваканцията… Така че задължителните заглавия не са начинът да ги научим да обичат книгите. Много по-важно е да превръщаме лятното четене първо в игра. Край книгите от списъка да има и много други, които отсъстват от него.

kids-reading

Общуването е важно колкото четенето

Разговаряйте с децата и за прочетеното, и за непрочетеното. Ако видите, че някоя от книгите не му върви, предложете му веднага друга. Бъдете обаче сами проницателни. В случай, че детето се затруднява с „Приключенията на Лукчо” например, няма нужда да му предлагате „Приказки по телефона”. Разкажете му за Питър Пан и го попитайте иска ли да научи повече за света, създаден от Джеймс Матю Бари. Или пък му обяснете как Матилда е най-немирното момиче на света – може би точно веселата книжка на Роалд Дал ще е за него.

Едно дете на осем или девет възприема книгите по начин, който е различен от този на възрастните читатели. Хубаво е да обсъждаме с него прочетеното, защото по този начин детето се учи да анализира, да сравнява… Важен е дори простия процес да си избере любим герой.

Читателският дневник пък е място за игра

В тази крехка възраст той е със специална функция. Колкото по-пъстро и шарено го попълва детето, толкова повече чете със сърце… Оставете настрани изискванията да е четлив или да е подреден и чист. Нека читателският дневник побере всичките детски емоции. Вместо с химикал да се попълва с цветни моливи. Вътре да се рисува и да се играе.

Детските любими герои днес са различни

Хубаво е да имате и тайни оръжия, ако все пак детето предпочита електронните устройства пред книгата. Любимите герои на неговото поколение са малко по-различни от тези на нашето. Дайте почивка на Ян Бибиян и Тошко Африкански – някой ден детето ще посегне само към тях… Предложете вместо тях Хари Потър или дори историите на Рик Риърдън. Кой знае, може любовта към четенето да е на върха на Олимп – там, където Пърси Джаксън извършва своите геройства :)

Chetene

Ето ги още веднъж петте стъпки ваканцията да е необикновена:

  1. Важно е детето да чете за свое собствено удоволствие – тогава то ще стане читател за цял живот.
  2. Хубаво е малчуганите да имат правото сами да избират книгите – без да слушат забележки за качеството им или полезността.
  3. Обсъждайте прочетеното с децата. Така им помагаме да изразят емоциите си, а на тяхната възраст това е изключително важно.
  4. Нека четенето включва и писмена работа – попълване на Читателски дневник например…
  5. Видите ли детето да се затруднява с дадена книга, предложете му да я смени с друга.

Така, стъпка по стъпка, малкият човек става читател. А книгата – любов за цял живот.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …