Начало / България / „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров (анотация и откъс)

„Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров (анотация и откъс)

200382_bТрудно е да се пише за война. Още по-трудно е да се пише за война, която е в двора отсреща. Война и далечна и близка. За Георги Бърдаров войната в Босна и Херцеговина, обсадата на Сараево са нещо много близко. Толкова близко, че го разкъсват. Поне това прозира от книгата му – романът, спечелил писателското рриалити „Ръкописът“ на БНТ „Аз още броя дните“.

Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.

Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.

Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.

Кой запали тази война? И кой спечели от нея?

„Мислех, че знам всичко за трагедията на двамата млади, които светът нарече „Сараевските Ромео и Жулиета“. Този роман ми даде пределно ясен отговор, че не съм бил прав… И този финал, този шокиращ финал!“, казва редакторът на романа Христо Карастоянов.

Предлагаме Ви откъс от „Аз още броя дните“:

Прочетете още

69_vrbpp0

Без сериозна критика няма качествена литература

През декември, докато чакахме журито на наградата „Хеликон“ да определи победителя за 2016 година, зададохме …