Начало / Любопитно / 10 неща, които ще ти се случат, когато започнеш да четеш повече

10 неща, които ще ти се случат, когато започнеш да четеш повече

alexs-library„Трябва да ви призная нещо. Аз съм пристрастена. Почти целия си живот съм била такава. От дете. Може би трябва да съм объркана… но не съм. Може би трябва да потърся помощ, но не искам. Просто се връщам в книжарницата, в библиотеката, към безкрайния ми списък от електронни книги, към претъпканите ми лавици у дома. Те ме познават, а ги обичам… Там имам всичко, от което се нуждая. Защо да спирам?“

Това е изповедта на Ани Мюлер от www.lifehack.org. За да смекчи странността на пристрастеността си, тя събра списък от 10 неща, които се случват на хората, след като започнат да четат повече.

Ето ги:

Man Reading Book and Sitting on Bookshelf in Library --- Image by © Royalty-Free/Corbis
Man Reading Book and Sitting on Bookshelf in Library – Image by © Royalty-Free/Corbis
  1.  Намираш много безопасен начин за бягство, когато собственият ти живот е депресиращ, свръхнатоварен, или просто отегчителен

Няма нужда да посягаш към алкохола, или наркотиците. Ще спестиш пари, като си вземеш карта от библиотеката. Позволи на историите да те разкъсат и погълнат. Изгуби се в един друг свят. Влез в главата на героя и излез от своята собствена.

Силно изживяване, което е за малко пари и освен това е преносимо. Създава собствено убежище за бягство, когато всичко ви дойде в повече.

А и никой няма да ви гледа с насмешка, ако четете книга.

  1. Ще откриете, че имате семейство

Да, знам. Имате си братя и сестри, родители, и цяла гвардия лели и чичовци, братовчеди, баби и дядовци.

А може и да нямате.

Може би се чувствате сами на света.

Дали сте сирак, или просто се чувствате сиротни, или пък не се вписвате в родата… Всичко това може да изчезне като проблем, ако сте запален читател.

Книгите отварят един цял нов свят и ви въвличат в ново страхотно семейство.

Семейството на запалените читатели. Библиофилите. Станете един от нас и ще ни виждате навсякъде. Имаме си и знак, като всяко тайно общество – вадим книга и четем. Навсякъде. Само това ни е нужно. Ще ни познаете. Ние сме винаги близо, за всеки, който има нужда от нас.

  1. Ще станете част от разговор, неограничен от време и пространство

Книгите са средството, с което предшествениците ни комуникират с нас. Всяка книга е комуникация между различните култури, прескача националните граници, социалните и класовите ограничения и бариери. Те ни позволяват да влизаме в живота на другите, без да се натрапваме, да открием нови светове.

Да, страхотно е!

Не сте ли мечтали да сте някой друг, да сте някъде другаде, да опитате нечий друг живот. Е, книгите са начинът. Какво чакате?

  1. Ще се научите да говорите красиво

Четенето е най-безболезненият начин да подобрите речниковия си запас, правописа и познанията по граматика.

Четете повече и скоро ще Ви лепнат прозвището Тиранина на граматиката.

  1. Ще започнете да се наслаждавате на опашките и чакалните

Превръщането Ви в запален читател може да се окаже повратна точка в живота Ви. Вместо да потропвате нетърпеливо с крак, да сумтите недоволно, можете просто да утешите раздразнението по социално приемлив начин – като четете книга.

Ако сте запален читател, винаги ще имате книга в себе си – в джоба, в раницата. И можете да прибегнете към нея, да я отворите и да получите поредната доза интелектуална стимулация. Ще можете, както казва една приятелка, „да сте щастливи навсякъде, по всяко време, дори когато на всички наоколо им е досадно“. Да, четенето е супер сила.

183691950

  1. Ще сте по-добър човек

Може и да не си поставяте за цел да бъдете по-добър човек, но това е важно за хората около Вас. Четенето Ви помага да изпитвате други емоции, което от своя страна Ви прави по-чувствителни за другите.

Може никога да не сте ставали жертва на расизъм, обида или бедност. Може би не знаете какво е несподелената любов. Може би Ви е по-лесно да критикувате, вместо да симпатизирате.

Четенето няма да промени всичко това, но ще Ви помогне да се замислите преди да съдите. И ще засили емпатията Ви.

Защото в книгите живеете други животи, започвате да разбирате другите и света около Вас. Живеете животи, за които не знаете нищо. И започвате да разбирате повече. Да се интересувате повече. Да мислите повече „всички сме заедно“, вместо „ние срещу тях“.

  1. Научавате нови неща

Дори ако четете художествена литература, можете да научите много за културните влияния, връзките, историята, страха, човешката психология, духовността, ефекта на войната, роботите и още куп неща.

Много полезна информация.

Искате повече? Има море от нехудожествени книги – биографии, история, документалистика. Знаете ли, че можете да разберете настоящето, като четете исторически книги? Философия, психология, наука, мемоари… има книги за всичко, от което се интересувате. Цели секции книги.

reading-1425948

  1. Ще разберете, че сте по-глупави, отколкото сте си мислели

В годините преди да се превърнете в запален читател (известни като „дните, които не бива да се назовават“), сте си мислели, че сте широко скроени, нали? Мислели сте си, че имате широки перспективи, отлична гледна точка върху света и как се случват нещата.

И след това започнахте да четете. Може би първите книги не са били голяма работа. Най-вероятно са Ви оставили в зоната на комфорта Ви. Но сте получили нови препоръки, нови книги. И сте продължили да четете.

И тогава сте разбрали, че нищо не сте знаели, че все едно сте били потънали в дълбок сън и сега се събуждате. И колкото повече четете, знаете, че знаете по-малко. Но светлината става по-силна, въздухът – по-чист, а емоциите – по-завладяващи.

И заживявате истински живот, в истинския свят вместо в онзи стар живот, пропит от предразсъдъци и очаквания.

  1. Ставате по-креативни

Докато запълвате ума си със свеж материал за размисъл от книгите, започва да се случва още нещо прекрасно. Умът Ви се събужда.

Креативността е умение, поддържано от способността да се правят връзки. Креативните хора са онези, на които се възхищава всеки. Те са тези, които връзват всичко по най-добрия начин. Те имат широка обща култура и знание, не се притесняват и тормозят да категоризират. За тях поезията може да е вдъхновение за науката, а вярата и историята вървят ръка за ръка. Всички ние слагаме етикети на нещата, за да ги разберем по-добре. Но понякога те заблуждават. Книгите помагат да се отървете от етикетите, да запълните празнините, да разберете неразбраното.

  1. Ще обогатите фантазията и няма да се притеснявате, че сте странни

Когато четеш книги, които са продукт на въображението на другите, започваш да вярваш и на своето собствено въображение, да го ползваш повече. Използвате повече ума си и това е толкова лудо и славно умение. Четенето Ви помага за това.

И ще искате да четете повече. Но и ще го правите. И ще добавяте още информация, още опит, още преживявания… И кой знае какъв ще е резултатът?

Разбирате ли?

И защо още сте на компютъра? Отваряйте книгата!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timothy-dykes-yd4ubMUNTG0-unsplash

Господа, четете!

Статистиките категорично са в полза на жените Книжният пазар съществува благодарение на по-нежната половина от човечеството. …