Начало / България / Надя Данова представя „България и българите в гръцката книжнина 17. – средата на 19. век”

Надя Данова представя „България и българите в гръцката книжнина 17. – средата на 19. век”

200282_bНадя Данова ще представи „България и българите в гръцката книжнина 17. – средата на 19. век”. Премиерата на изследването й ще е на 19 май, от 18 часа в столичната книжарница “Хеликон Витоша“.

Професор Доктор на историческите науки Надя Данова е специалист по история на балканските народи. Автор е на множество изследвания и документални издания, между които „Националният въпрос на гръцките политически програми през 19. „ (1980) и „Константин Георгиев Фотинов в културното и идейно-политическо развитие на Балканите през 19. век” (1994). Книгата „България и българите в гръцката книжнина 17. – средата на 19. Век” е спечелила конкурс към Министерството на културата.

Изданието обхваща само подбрани страници от дневници, пътеписи, учебници и трудове по история и география, в които присъстват България и българите, като критерий за ограничаването при този подбор са били съвременните граници на България. Целта на изданието е да направи достъпни за читателската публика у нас съчинения, които съдържат интересна и важна информация, позволяваща ни да надградим над познатото въз основа на други исторически извори.

Прочетете още

tolkien_3124146b_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Ариец или евреин е Толкин? Как нацистите ядосаха автора на „Властелинът на пръстените“

През 1933 г. Адолф Хитлер предоставя на своя гений на пропагандата Йозеф Гьобелс властта да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *