Начало / България / Нови книги / „Какво ти тежи. Разни истории” от Теодора Бургуджиева: пъстри малки разкази с неочакван край

„Какво ти тежи. Разни истории” от Теодора Бургуджиева: пъстри малки разкази с неочакван край

CoverЗащо да четем „Какво ти тежи”? Защо не – за разнообразие. Каква е тайната на леля Венка Пощальонката, какво прави Херкулес с профила си във „Фейсбук”, как малкото дете вижда пияниците в затънтено село, как да бъдем полезни на неизбежните гости на дома ни, когато отсъстваме…

В заглавието на сборника „Какво ти тежи” (изд.„Летера”), въпросителната е пропусната съзнателно. Както казва старата Красимира, героиня на едноименния разказ, „едно е да кажеш какво ти тежи, а друго – да се покажеш”. Книгата не е евтина покана за споделяне, нито кахърна изповед, а по-скоро желание за разговор, и призив за мярка и здравословна сдържаност, която липсва в отношенията ни. Писана е през „откраднатите” часове на денонощието – ценното време, което авторите намират понякога. Подзаглавието е „Разни истории” – събрани в различно време и отдалечени едно от друго места. Малки, но важни случки, които често пропускаме. Истории, а не разкази в класическия смисъл на думата. Някои отговарят на критериите за така наречения къс разказ, но в края на сборника присъстват и фрагменти с публицистичен привкус и добро чувство за хумор. Историите се четат леко. Част от тях са с неочакван край. Теодора Бургуджиева е водена от убеждението, че текстът трябва да е „лесен” за възприемане и най-големият комплимент, който един писател може да направи на своите читатели, е да им предложи увлекателно четиво. Разбира се, и в тази „леснота” също трябва да има мярка.

Автор на корицата на „Какво ти тежи” е Райчо Станев, един от най-изявените и вече утвърдени български художници от младото поколение, специализирал през последните години в оформлението на книги. Станев е космополит, попил най-добрите образци на съвременното книгоиздаване, известен с работата си върху редица първи издания на водещи съвременни автори на българския книжен пазар, както и на сборници като „Гранта”, и не на последно място – на плакати, свързани с книгата.

Дебютният роман на Теодора Бургуджиева „Въртоп” (издателство „Летера”, 2014 г), е номиниран за наградата на „Хеликон”. Историята на тринайсетгодишната Мария, заточена в далечната провинция в една зимна нощ на 1944-та година и разкриването на трагичните събития от същия период цели седемдесет години по-късно са в основата на сюжета. Повествованието минава през три епохи – зимата на 1944-45 година, ученическа бригада през 1988-ма, и логичният завършек  в наши дни – една сериозна и страшна история, която може да бъде прочетена на един дъх.

 

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

IMG-c4be161bbda3dae0fd84147b2a6702b9-V

Нови две книжарници на „Хеликон“ работят във Варна

Туристическият сезон се превръща в книжен Скоро ще е необходим отделен пътеводител за книжарници „Хеликон“ …