Начало / Класации / Други / 42 книги, които трябва да прочетете през живота си

42 книги, които трябва да прочетете през живота си

13116507_10153665382706588_899618974462683176_oИзборът на книги е нещо много лично. Всеки човек свързва с различни неща персонажите, сюжета, читателите са различни точно колкото са различни и жанровете. В. „Индипендънт“ се спря на 42 заглавия, които значат много за екипа на изданието.

172184_b„Шумът на върбите“, Кенет Греъм

На тригодишните тази книга ще разкаже за приятелството, на седемгодишните – за природата и противопоставянето на страха, а на техните родители – за общественото и личното пространство.

140866z„Слънце изгрява“, Ърнест Хемингуей

Невъзможната любов между американския военен ветеран Джейк Барнс и лейди Брет Ашли на фона на известния фестивал с биковете в Памплона вероятно е разплакала мнозина. В тази книга личното присъствие на Хемингуей се усеща повече, отколкото във всяка от останалите му творби.

„Naïve. Super“, Ерланд Лу

Книгата е написана от гледната точка на дете, но притежава изключителна дълбочина – простичка история за мъж, опитващ се да намери смисъл в живота, изпълнена с обезоръжаваща искреност. Книгата възхвалява простичката радост, като тази да подхвърляш топка, например. Може да прозвучи като клише, но тази книга наистина ще промени перспективата ви към живота.

640604_b„Ловецът на хвърчила“, Халед Хосейни

Една от най-прочувствените книги, която преодолява културните различия, за да покаже най-тъмното в универсалната човешка душа. Предателство, вина и опрощение са най-силните й послания, а другите романи на Хосейни също не отстъпват по сила и въздействие.

„All Who Go Do Not Return“, Шулем Дийн

Една книга за загубването по пътя към себе си, базирана на историята на човек, опитващ се да напусне лоното на ортодоксалната еврейска религия.

641263z„Лолита“, Владимир Набоков

Стилът на романа е изключително завладяващ, а изреченията – пълни с емоции. Ако тази книга беше публикувана днес, щеше да предизвика твърде много ненужни полемики. Въпреки че действително разказва за желанията, които мъж на средна възраст изпитва към младо момиче, тази книга е за изгарящата сила на желанията по принцип.

127877z„Мандолината на капитан Корели“, Луис де Берниер

Въпреки че основната сюжетна линия е за окупацията на Кефалония от Италия и Германия по време на Втората световна война, романът представя впечатляваща гледна точка към любовта, включително и много силната дефиниция „Любовта е временна лудост“.

„The Art of Fielding“, Чад Харбах

В книгата, представяща консуматорското американско общество, всеки персонаж е много добре разгърнат и постепено става близък на читателя – независимо дали с позитивен или негативен привкус.

193040_b„Алиса в Страната на чудесата“, Луис Карол

Творбата на Карол е рай за мечтателите, а препрочитането й доказва, че въображението е безкрайно поле, а думата „невъзможно“ принадлежи на хората без вдъхновение.

„Реквием за една мечта“, Хюбърт Селби Младши

Депресивно четиво, което обаче напомня, че никой не е имунизиран към пристрастяване. Описанията на Селби са изключителни, животът на четиримата пропадащи нюйоркчани звучи катастрофично, а страшната реалност е завладяваща.

112092_b„Великият Гетсби“, Ф. Ф. Фицджералд

Този роман за ерата на джаза е не просто разказ за повърхностни богаташи, даващи партита. Фицджералд изследва краха на идеализма, безнадеждната любов и разводняването на американската мечта.

131244z„Панаир на суетата“, Уилям Текери

За разлика от Остин, която приема с усмивка и снизходително кимане с глава недостатъците на персонажите си, Текери изгражда презряни, пресметливи и безмилостно жестоки образи – затова го обичаме!

„Infinite Jest“, Дейвид Фостър Уолъс

Много амбициозна книга, изпълнена с описания, лъкатушеща между типични американски пространства като тенис корта и клиниката за зависимости. Романът представя тъгата на капиталистическото общество през празното вглеждане в него. Уолъс притежава духовитостта на Пинчън, независимо каква е темата на текста и той наистина може да описва тротоарни плочки три страници, а читателят да не може да се откъсне от разказа.

150405z„Хобит“, Дж. Р. Р. Толкин

Много приятен роман, който завинаги свързва читателя със Средната земя и нейните герои. Всяко връщане към него е като прибиране у дома.

158273_b„Да убиеш присмехулник“, Харпър Ли

Книгата разказва по изключително въздействащ начин за расовата дискриминация и показва колко важна е защитата на справедливи каузи.

119039z„Потретът на Дориан Грей“, Оскар Уайлд

История за красив и нарцистичен млад мъж, който се отдава на всички житейски удоволствия – морални или не.

„Пурпурен цвят“, Алис Уокър

Силата на междуличностните взаимоотношения да влияят на това в какви хора се превръщаме е в основата на тази отличена с „Пулицър“ книга. Действието се развива в Джорджия през 30-те години на 20 век и разказва за сексизъм, расизъм, насилие по един изключително вдъхновяващ и въздействащ начин.

„Lake Wobegon Days“, Гарисън Кейлър

Сложна и хумористична творба, представяща живота в малко градче в Минесота – малко сантиментална, но по същността си гениална книга.

63451_b„Параграф 22“, Джоузеф Хелър

Една от онези книги с брилянтни игри на думи и диалози, в която всичко изглежда малко нелепо в началото, но постепено си идва по местата.

166868_b„Мидълмарч“, Джордж Елиът

Книга маратон, която постепено те сграбчва и не те оставя до самия финал – впечатляващ викториански епос, който ще удовлетвори всеки читател.

142475_b„Златната тетрадка“, Дорис Лесинг

Въпреки че е писана през 60-те години на 20 век, тази книга представя модерния свят по един безапелационен начин – конфликти, политика, взаимоотношения между половете – срутвайки всичко и изграждайки го отново.

198244_b„Невинни години“, Едит Уортън

Разтърсваща книга, която напомня, че съжалението е най-отровната човешка емоция.

163623_b„Сблъсък“, Стивън Кинг

Поредното силно четиво от майстора на ужасите, което разказва за постапокалиптичния свят след пандемия по толкова въздействащ начин, с който нито една филмова продукция не би могла да се похвали. Думите на Кинг са точно толкова заразяващи, колкото и вирусът, за който разказва.

8093574_b„Слугинята“, Катрин Стокет

Дълбоко четиво за властващото над американския Юг расово неравенство през 60-те години на 20 век.

2102677_b„Пророкът“, Халил Джубран

Пророкът Алмустафа е прекарал 12 години далече от родното си място, но преди да се завърне, решава да разкаже на група слушатели всичко, което е научил за живота, любовта, брака, радостта, скръбта, престъпленията, наказанието, причините и страстите, доброто и злото и всичко по средата.

168827_b„Пътят“, Кормак Маккарти

Четиво, което изтъква абсолютното безсмислие на опитите да направиш нещо с живота си.

194874_b„Ребека“, Дафни Дю Мюрие

Творба, която води до въпроса духовете ли са най-страшното или те само ни разсейват от истинската тъмнина в сърцата и умовете ни.

„The Bluest Eye“, Тони Морисън

Първият роман на Морисън е посветен на влиянието на стандартите за красота на светлокожите върху възприемането и идентификацията на цветнокожите.

155953_b„За кого бие камбаната“, Ърнест Хемингуей

Роман, който има способността да пренесе читателя си в епохата на Испанската гражданска война, дори той изобщо да не познава периода.

48938_b„Спасителят в ръжта“, Дж. Д. Селинджър

Книга, позната на всеки тийнейджър, която разказва за борбата да приемеш смъртта, за загубата на невинността по пътя към съзряването.

„Влюбена жена“, Дейвид Хърбърт Лорънс

Въпреки че е много по-известен с „Дъгата“, „Любовникът на лейди Чатърли“ и „Синове и любовници“, тази книга на Лорънс е шедьовър и има собствено място в сърцата на почитателите му. Тя проследява живота и любовите на две следи, а Лорънс представя образи, изпълнени със саморазрушителна омраза.

7544812_b„Норвежка гора“, Харуки Мураками

Мураками впечатлява със способността си да опише любов, загуба, меланхолия с удивителна простота и минималистична краткост.

„Miss Wyoming“, Дъглас Копланд

История за безплодното и празно съществуване на звездите в Лос Анджелис, привидно изживяващи американската мечта, за търсенето на истински смисъл в повърхностния свят. В центъра на творбата е мистерия, която поддържа интереса на читателите до финала, на който любовта е представена с малко по-позитивен нюанс.

„По пътя“, Джак Керуак

Тази символична за битническото поколение творба продължава да въздейства върху младите хора и ако видите някой от тях на път, бъдете сигурни, че носи свое опърпано копие на романа в раницата си.

„Силмарилион“, Дж. Р. Р. Толкин

На пръв поглед сборник от неразбираеми и трудни за произнасяне имена, тази книга дава усещането, че в малкото й на брой страници се крие цяла една митология.

170053_b„Гордост и предразсъдъци“, Джейн Остин

Тази класическа любовна история съдържа неповторимата ирония на Джейн Остин и е претърпяла десетки филмови адаптации, но преди всичко е доказателство, че чарът е изключително силно привличащо средство.

„Плажът“, Алекс Гарланд

Вълнуваща книга за забавления, заведения, приключения, които постепено се превръщат в кошмар – една нетипично незабравима ваканция.

161313_b„Непорочните самоубийства“, Джефри Юдженидис

Книга, която всеки тийнейджър трябва да прочете. Книга, която всяка жена трябва да прочете, а в нея Юдженидис за пореден път доказва, че има усет за женските преживявания – както за мечтите, така и за кошмарите.

„Bobby Brewster“, Хърбърт Итън Тод

Много популярна детска и юношеска книга за приключения, която не звучи толкова сериозно, колкото „Хари Потър“, но пък предметите на магията са във всекидневието и включват дори лъжици и сандвичи със сардини.

155468_b„Гроздовете на гнева“, Джон Стайнбек

Романът представя Америка през времето на Голямата депресия и едно семейство от Оклахома, пътуващо през страната в търсене на по-добро бъдеще – човечеството в най-суровия му и най-решителен вид.

197052_b„Далече от безумната тълпа“, Томас Харди

Роман за независима фермерка и трима ухажори, който разказва за любов, смърт, лудост, убийство, но все пак води до така очаквания от всички щастлив край.

641378z„Лудориите на лошото момиче“, Марио Варгас Льоса

Това е изящна любовна история, разказваща за обсесия, продължила десетилетия.

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …