Начало / Любопитно / Любимите книги на бизнес лидерите в технологиите

Любимите книги на бизнес лидерите в технологиите

summer-books_2015_bill-books_800px_v1Едно от нещата, които свързват Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и още куп успели мениджъри от Силициевата долина, освен милионите долари, е любовта им към смислените и значими книги. Всеизвестно е, че най-богатите лидери в света на технологиите са запалени читатели.

Бизнес Инсайдър събра някои от любимите заглавия на тези успели хора, като дори бегъл поглед по списъка показва, че успехът им не е случаен.

Някои от изборите им са икономически заглавия, други са толкова тежки четива, че дори Бил Гейтс се затруднява да ги дочете до последната страница.

Такава е The Art of Computer Programming“ от Доналд Нут. За нея босът на Майкрософт казва: „По-добре ми изпратете резюме, ако въобще успеете да дочетете до края тази инквизиция“ и продължава: „Ако някой е толкова надут, че си мисли, че знае всичко, Нут ще му помогне да разбере, че светът е много по-дълбок и сложен.“

Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик пък е запален фен на „Изворът“ от един от идеолозите на либертарианството Айн Ранд. Книгата разказва за архитект, който отказва да изостави принципите си, дори когато го обвиняват, че са егоистични. Корицата на книгата дори беше аватар на Каланик Twitter. „Това не беше политическа позиция. Просто това е любимата ми книга. Фен съм на архитектурата“, обяснява той на „Вашингтон Поуст“.

Основателят на Tesla Motors и SpaceX Елон Мъск пък е огромен почитател на научната фантастика. Любимата му книга „Фондацията“ от Айзък Азимов разказва за процеса по издигането на една цивилизация след унищожаването на една галактика. Мъск признава, че тази книга е обострила вярата му, че човечеството трябва да насели космоса. „За пръв път от 4,5 милиона години човечеството има реална възможност да потърси живот извън земята. Според мен е добра идея да действаме, докато прозорецът не се затвори“, казва Мъск.

Изпълнителният директор на Майкрософт Сатя Надела се появява в компанията през април 2014 г. Още в първите си дни във фирмата тя признава, че се учи от бестселъра на бившия служител Даниел Джеймс Браун „The Boys in the Boat“, който разказва историята на отбора по гребане на САЩ от Олимпийските игри през 1936 г. „В книгата има много въздействащо описание на това как отборът от гребци работи заедно на най-високото възможно ниво“, обяснява Надела и препоръчва на целия екип на компанията си да прочете мемоара.

Когато е на 12, съоснователят на Google Лари Пейдж прочита автобиографията на Никола Тесла. Оттогава мечтата му е сам да стане изобретател. Но за разлика от идола си, който умира в бедност, Пейдж успява да натрупа и огромно богатство за изобретението си – най-използваната търсачка в света.

Колегата на Пейдж и съосновател на Google Сергей Брин пък гласува с две ръце за „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!“ – автобиографията на световноизвестния физик Ричард Файнман. Той се кълне, че книгата е променила живота му. „Спомням си една част, в която описва колко много мечтаел да бъде учен като Леонардо Да Винчи. За мен беше много вдъхновяващо. Това ме мотивира неимоверно“, казва Брин.

Основателят на Oracle Лари Елисън споделя, че за него най-вдъхновяващата книга е биографията на Наполеон Бонапарт на Винсънт Кронин. „Интересно е да четеш за него по две причини. Първо – да разбереш какво може да направи в живота си един човек от скромен произход, а от друга страна – да видиш как историята може да бъде преиначена“, обяснява той.

Босът на „Амазон“ също е вманиачен читател, но казва, че учи повече от романите, отколкото от нехудожествената литература. Любимата му книга е „Остатъкът от деня“ от Казуо Ишигуро за един прислужник в Англия през Втората световна война. „С тази книга можеш да избягаш. Прекарах около 10 часа, за да изживея един алтернативен живот и научих много за битието и съжалението“, споделя Бизъс за „Слейт“ през 2009 г.

Наскоро основателят на Facebook Марк Зукърбърг стартира литературен клуб. Той е фен на „Енеидите“ на Вергилий  – епична поема за Троянската война, в която се влюбва в ученическите си години. „Той наистина беше запален по тази книга. Тя беше като част от него“, споделя колегата на Зукърбърг в Napster Шон Паркър.

Изпълнителната директорка на Facebook Шерил Сандбърг посочва „The Lean Startup“ от Ерик Райс и „Now, Discover Your Stengths“ от Маркъс Бъкингам и Доналд О. Клифтън. Най-близко до мисленето й обаче е произведението на Ана Куиндлен „A Short Guide to a Happy Life“. „Мъдростта й резонира с мен на най-дълбоко ниво. Но все пак, единственият отговорен за живота ти си самият ти. За целия ти живот“, коментира Сандбърг за „Ню Йорк Таймс“.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е фен на „Competing Against Time“ от Джордж Сталк-младши. Той дори дава копия от книгата на всеки новоназначен.

В студентските си години Стив Джобс пък е фен на „Be Here Now“ от Рам Дас – книга за медитация и метафизика. „Тази книга ме промени, както и приятелите ми“, казва Джобс.

Прочетете още

summer-books_2020_the-great-influenza_article-hero_1200x564_01

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс”: Американски учен ни напомни за пандемията преди век

The Great Influenza стана отново бестселър след препоръката на Бил Гейтс Джон Бари посвети книгата …