Начало / България / Денят Сервантес. Международен ден на книгата 2016

Денят Сервантес. Международен ден на книгата 2016

43465_I_23-de-abril-dia-de-cervantes-instituto-cervantes-bg-800Днес, 23 април, се отбелязват и 400 години от смъртта на бащата на знаменития идалго Дон Кихот Де Ла Манча – Мигел де Сервантес. В Каталуния, Испания, този ден е един от най-големите пролетни празници.

От 1436 г. той се отбелязва като Ден на розата, а от 1926 година на този ден се разменят книги в памет на Мигел де Сервантес. По случай Международния ден на книгата и авторското право в цялата област всеки, който закупи книга, получава роза като подарък. Този красив жест се възприе и у нас и несъмнено допринася за атмосферата на празника. Сигурно защото съприкосновението с хубавата книга е чудо, също като любовта.

По традиция на 23 април библиотеките на институт „Сервантес” свързват виртуално любители на книгата, които четат в оригинал „Дон Кихот” на великия испански романист, драматург и поет Мигел де Сервантес в продължение на 48 часа. За 20-и пореден път четенето се организира от Кръга по изящните изкуства в Мадрид.

Всяка година в това щафетно четене вземат участие културни деятели и радетели на книгата от всички краища на света и от различни области в Испания. Българското участие е в пространство „Сервантес” в столицата днес. Официалното откриване е в 10.00ч., а  видеоконферентната връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид ще се осъществи в 13.15 часа. На откриването ще присъстват испанисти, ученици, учители, университетски преподаватели и дипломати.Културен празник

Мероприятието се координира от библиотеката на Институт Сервантес-София.