Начало / Любопитно / Навиците при четене на преуспелите хора

Навиците при четене на преуспелите хора

summer-books_2015_bill-books_800px_v1Чудите се кой е навикът, който успешните хора са си изградили?

Четат. Много!

Веднъж попитали Уорън Бъфет какъв е ключът за успеха, той посочил към купчина с книги, която била наблизо, и казал: „Четете по 500 страници на ден. Ето как работи знанието- натрупва се като сложна лихва. Всички са способни да го постигнат, но не всеки ще го направи.“

В началото на кариерата си, Бъфет е четял между 600 и 1000 страници на ден , като и досега 80% от деня му е зает с четене.

И той не е единственият, твърди huffingtonpost.com. Ето малък списък с няколко от най-големите бизнес лидери и предприемачи, които са превърнали четенето в голяма част от живота си:

20-books-mark-zuckerberg-thinks-everyone-should-read

  • Бил Гейтс чете около 50 книги на година, което прави по 1 книга на седмица;
  • Марк Кюбан чете над 3 часа на ден;
  • Илон Мъск не може да се насити на четенето и когато е бил попитан как се е научил да строи ракети, той отговорил: „Чета книги.“
  • За 2015 година, Марк Зукербърг беше решил да прочита по една книга на всеки 2 седмици;
  • Опра Уинфри лично избира любимата си книга за месеца, която после се чете и дискутира от членовете на нейния читателски клуб;

И тези хора не са единични случаи. Проучване измежду 1 200 заможни хора е установило, че те всички четат за удоволствие.

Но успешните хора не четат каквото и да е. Те много внимателно подбират четивата си, избирайки образователни книги пред тези за развлечение. Те смятат, че книгите са врата към знанието.

Всъщност, има една доста забележителна разлика между навиците при четене на богатите и не толкова богатите хора. Според Том Корл, автор на „Rich habits: The Daily Success Habits of  Wealthy Individuals.”, богатите хора (с годишен доход 160, 000$, че и повече) четат книги за самоусъвършенстване. Докато не толкова богатите хора (с годишен доход 35, 000$ или по-малко) четат предимно за забавление.

Успешните хора предпочитат образователни книги пред новелите, таблоидните издания и списанията. Но книгите, от които са обсебени, са биографиите и автобиографиите на други успешни хора, като ползват тези книги за напътствие и вдъхновение.

Има много примери за успешни хора, които напускат училище, но е ясно, че това не ги спира да продължават да се учат. И четенето е ключов елемент от техния успех.

Ако четенето като пътечка към успеха не е достатъчно да ви мотивира, трябва да имате предвид и че то е от полза за здравето. Установено е, че четенето предотвратява стрес, депресия и деменция, засилва увереността, съпричастността, помага при вземането на решения и влияе благоприятно върху цялостното удовлетворение от живота.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Губим все повече концентрация при четене

Проблемът се наблюдава при малки и големи Книгата помага да успокоим мозъка и да го …