Начало / Автори / Google почете Станислав Лем

Google почете Станислав Лем

Сигурно сте любопитни каква символика се крие зад днешното необичайно лого на Google, питат риторично редакторите на manager.bg. На началната страница на световната търсачка където стои традиционното лого, днес се появява интересна интерактивна анимация. В нея се появяват графично изрисувани фантастични герои, които се движат.

Поводът за този необикновен старт в търсачката е навършването на 60 години от първата публикувана книга на популярния писател-фантаст Станислав Лем. Илюстрацията е дело на Даниел Мроз от книгата „Кибериада”. В нея Лем представя поредица от кратки разкази за Вселената на роботите.

За да отбележи и припомни приносът на Лем в научната фантастика Google предлага анимирана пъзел игра. Това е една от най-сложните прояви на Google Doodle, посочва британският в. „Гардиън”. Героят от анимацията с леко замечтан вид, който започва да се движи в началната страница, е асоциация със самия Лем и творческия му път. Той се изправя лице в лице с гигантски робот, на чиито гърди се появява калкулатор, предлагащ различни отговори на метафоричната в случая задача 2+2=… С курсора на мишката всеки потребител може да направи своите изчисления, както и да заведе анимирания образ на Лем до робота.

Полският писател Станислав Лем, чиито творби са известни в цял свят, е автор на няколко поеми, есета и кратки разкази в края на 40-те и 50-те години на миналия век. Първата му голяма литературна творба е „Болница на преображението”, публикувана през 1955 г., докато завесата на цензурата започва да се вдига след смъртта на Сталин. Произведенията му са повод за различни философски размишления за технологиите, интелекта, пречките за взаимното общуване, близостта и мястото на човечеството във Вселената. Най-известната творба на Лем остава „Соларис”, написана през 1961 г. По нея правят филми руският режисьор Андрей Тарковски през 1971 г. и американският режисьор Стивън Содърбърг през 2002 г.

Станислав Лем е носител на „Ордена на Белия орел“ – най-високото отличие за заслуги на Полша. Книгите му са преведени на 41 езика и са продадени в над 27 милиона екземпляра. Той почина през 2006 г. на 84-годишна възраст след сърдечно заболяване.

Книги на Станислав Лем тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …