Начало / България / Михаил Неделчев: Преди критиците бяха началници на литературата

Михаил Неделчев: Преди критиците бяха началници на литературата

Цялото литературно войнство в София се събра на премиерата на монографията на проф. Михаил Неделчев „Цензурираните класици”, която се състоя в книжарница „Хеликон-България”. Изданието беше представено от Йордан Ефтимов. „Това е лична книга, обективна. В нея няма фикс идеи”, заяви литературният критик.

„Цензурираните класици” включва 14 автора, цензурирани през годините, когато техните ръкописи са били подготвяни в издателство „Български писател” за  издаване на  събрани съчинения.

„Това е благодарна книга, дълго мислена. Тя се състави сама, но се създаде за 15 години. Зад цензурираните текстове стоят много мъки и ядове. Книгата не представя целия мой опит, а опита ми за създаване на избрани съчинения”, отбеляза Михаил Неделчев. Той благодари на всички съпричастни към излизането на „Цензурираните класици” и отбеляза, че има малко грешчици, като объркването на годината на смъртта на Йордан Йовков.

Михаил Неделчев сподели как видният литературовед Симеон Султанов не е оценил стихотворенията на Йовков и как е съкращавал коментарите му.
„Подобен е казусът и с Пенчо Славейков. Днес ние нямаме събрани съчинения на  Пенчо. Цялата ницшеанска следа беше орязана. Такъв е случаят и с Асен Разцветников, чиято сатира беше забранена от Илчо Димитров заради коалиционния партньор – земеделците. Предговорът, който осмисля двутомника на Симеон Радев също не видя бял свят. Тогава критиците бяха началници на литературата, такава илюзия имаха. Богомил Райнов – един отвратителен писател, направи много Петко Росен да бъде забравен”, категоричен беше Неделчев.

Книги на Михаил Неделчев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …