Начало / България / Михаил Неделчев: Преди критиците бяха началници на литературата

Михаил Неделчев: Преди критиците бяха началници на литературата

Цялото литературно войнство в София се събра на премиерата на монографията на проф. Михаил Неделчев „Цензурираните класици”, която се състоя в книжарница „Хеликон-България”. Изданието беше представено от Йордан Ефтимов. „Това е лична книга, обективна. В нея няма фикс идеи”, заяви литературният критик.

„Цензурираните класици” включва 14 автора, цензурирани през годините, когато техните ръкописи са били подготвяни в издателство „Български писател” за  издаване на  събрани съчинения.

„Това е благодарна книга, дълго мислена. Тя се състави сама, но се създаде за 15 години. Зад цензурираните текстове стоят много мъки и ядове. Книгата не представя целия мой опит, а опита ми за създаване на избрани съчинения”, отбеляза Михаил Неделчев. Той благодари на всички съпричастни към излизането на „Цензурираните класици” и отбеляза, че има малко грешчици, като объркването на годината на смъртта на Йордан Йовков.

Михаил Неделчев сподели как видният литературовед Симеон Султанов не е оценил стихотворенията на Йовков и как е съкращавал коментарите му.
„Подобен е казусът и с Пенчо Славейков. Днес ние нямаме събрани съчинения на  Пенчо. Цялата ницшеанска следа беше орязана. Такъв е случаят и с Асен Разцветников, чиято сатира беше забранена от Илчо Димитров заради коалиционния партньор – земеделците. Предговорът, който осмисля двутомника на Симеон Радев също не видя бял свят. Тогава критиците бяха началници на литературата, такава илюзия имаха. Богомил Райнов – един отвратителен писател, направи много Петко Росен да бъде забравен”, категоричен беше Неделчев.

Книги на Михаил Неделчев тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …