Начало / Свят / В САЩ бяха връчени националните награди за литература

В САЩ бяха връчени националните награди за литература

Джезмин Уард спечели 62-ата национална награда за художествена книга на САЩ с романа си „Спасяване на кокалите”, съобщи американската преса. Той проследява хронологично 12 дни от живота на бедно афроамериканско семейство по време на урагана „Катрина” на брега на Мисисипи. Националната награда се дава всяка година за книги, написани от американски граждани. Победителите получават чек за 10 хиляди долара и бронзова статуетка.

Докато получаваше наградата на официална церемония в Манхатън, писателката каза с треперещ глас, че започнала да пише истории след смъртта на по-малкия си брат, „за да прави нещо смислено в живота”, отбелязва „Ню Йорк таймс”.

„Осъзнах, че искам да пиша за преживяванията на бедните тъмнокожи  провинциални хора от Юга, така че да стане ясно, че културата ги маргинализира несправедливо, а историите им всъщност са универсални и важни точно както и нашите”, заяви Уард.

В категорията „Нехудожествена литература” наградата взе Стивън Грийнблат за „Отклонението: Как светът стана модерен”. „Моята книга е за силата на книгите да преминават граници и за магията на писмения свят”, каза Грийнблат в речта си.

Наградата за поезия беше присъдена на Ники Фини за четвъртата й стихосбирка.

Призът за млад автор отиде при Тена Лей, чийто роман разказва за бягство от Южен Виетнам по време на войната.

Мичъл Каплан, собственик на Books & Books, спечели наградата за забележително обслужване на американското литературно общество. Тъй като е и съосновател на панаира на книгата в Маями, той беше отличен и като най-иновативния независим книжар в САЩ. Каплан разказа как е отворил първата си книжарница в Маями през 1983 г. и отбеляза, че тогава е било „златна ера” за книгопродаването. „Вярвам, че и днес имаме основание за оптимизъм. Писателите пишат забележителни книги и издателите ги издават”, каза той.

Наградата за забележителен принос към американската литература беше дадена на поета Джон Ешбъри (84) – автор на над 20 стихосбирки и носител на „Пулицър”. Възрастният поет излезе с бавна стъпка на сцената под вълна от овации и заяви, че писането на стихове му носи огромно удоволствие.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …