Начало / Свят / 10 хил. евро ще получи книгата на годината в Словакия

10 хил. евро ще получи книгата на годината в Словакия

Красимир Проданов, радио „Хеликон“

10 хил. евро ще получи книгата на годината в Словакия. Най-престижното отличие за литература в страната „Анасофт Литера“ ще бъде връчено тази година за 11 път. Това ще стане чак през септември, но вече се знаят десетте финалисти, които ще се борят за нея. Избрани са измежду 191 литературни произведения. В журито по традиция влизат литературоведи, издател и преводач.

Наградата може да се присъди и на превод от или на словашки език.

Фестивал представя номинираните

Любопитно е, че всяка година книгите финалисти се превръщат в главни действащи лица по време на голям литературен фестивал през април. Целта е най-добрите словашки творби да спечелят повече популярност още преди да бъде избран победител сред тях. Програмата на феста включва срещи с автори и много обсъждания – на дизайна, на използвания в творбите език и още какво ли не.

Все повече романи пишат словашките автори

Според литературната критика на централноевропейската страна най-често предпочитаните теми от писателите са семейните, после идва ред на обществените. По отношение на епохата, в която се развива действието, предимство взима съвремието, следвано от военните години.

Освен Голямата награда, ще бъде връчен още един приз – този на публиката. В десетте години история на Анасофт Литера само един автор е печелил два пъти – името му е Павел Виликовски.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

357727098_727141285878906_3441911418794261736_n

Последната страница на книгата предизвиква депресия

За много читатели тя е неочаквано трудно преживяване Наближи ли краят на интересна книга, с …