Начало / Свят / Американка спечели наградата „Астрид Линдгрен“

Американка спечели наградата „Астрид Линдгрен“

Американската писателка Мег Рософ спечели тазгодишната награда „Астрид Линдгрен“ за детска литература. „Нейните книги за деца и тийнейджъри кореспондират с емоциите, но и с интелекта на малките си читатели. Използвайки блестящата си проза, тя пише за търсенето на смисъл и идентичност и съчетава това с пресъздаването на един особен и странен свят“, пише в официалното си становище журито.

Наградата „Астрид Линдгрен“ е основана от шведското правителство през 2002 г. в памет на една от най-обичаните детски писателки за всички времена. Наградата има и финансово изражение – 5 милиона крони, или 430 000 английски лири. Тя е учредена с цел да се повиши интересът към детските книги и четенето в ранна детска възраст. Журито включва 12 члена – писатели, критици, учени, илюстратори и библиотекари, както и от един член на семейството на Астрид Линдгрен. Сред лауреатите на приза досега са Морис Сендак, Кристин Ньостлингер, Филип Пулман, Соня Харртнер и др.

Рософ е родена през 1956 г. в Бостън и е завършила Харвард. През 2004 г. публикува първата си книга – „How I Live Now“, утопичен разказ за анорексичен тийнейджър в Ню Йорк, който прекарва едно лято в английската провинция. Тя е автор на седем романа за деца. „Нейните смели и смешни истории са изключителни. Няма читател, който да не се развълнува от книгите й“, се казва още в становището на журито.

„Много съм развълнувана и горда с тази награда. Като дете се опитвах да играя Пипи Дългото чорапче. Бях нетърпелива да порасна и да живея според собствените си правила“, казва Рософ. Тя ще получи наградата си на церемония на 30 май в Стокхолм.

Книги за деца и юноши тук

Прочетете още

214810_b

Две Пипилоти, събрани накуп

Мария Пар нашумя със сравнението, че е новата Астрид Линдгрен – и затова отваряме с …