Начало / Свят / Откриха архива на Химлер в една от най-красивите библиотеки в Европа – тази в Прага

Откриха архива на Химлер в една от най-красивите библиотеки в Европа – тази в Прага

Около 13 000 тома, събирани от идеолога на зловещата служба на нацистите СС – Хайнрих Химлер, бяха намерени в таен склад близо до Прага. Помещението е собственост на една от най-красивите библиотеки в Европа – Чешката национална библиотека.

Складът не е бил отварян от 50-те години на миналия век, твърди норвежкият вестник „Верденс Ганг“. Той е открит от норвежкия историк и масон Бьорн Хелге Хорисланд, който признава, че бил нает да идентифицира няколко от книгите там. „Повечето от събраните издания са принадлежали на Норвежката библиотека на Свободното масонство в Осло“, признава Хорисланд. Според него от 13 000 тома, 6000 са на норвежкото общество и са били неправомерно отнети по време на нацистката окупация на страната през Втората световна война.

Химлер започнал да събира колекцията си през 1935 г., когато развил огромен интерес към окултизма. Той дори създал специално подразделение в СС, което да събира подобни книги и информация.  Много от томовете засягат лова на вещици в Германия, като Химлер вярвал, че многото процеси на католическата църква срещу магьосниците е бил част от схема за отслабване на германската държава. Той вярвал, че окултното може да бъде използвано в полза на възхода и могъществото на Третия Райх.

Целият архив е трябвало да бъде събиран в замъка Вевелсбург в Германия, който Химлер виждал като модерен Камелот. Там дори имало кръгла маса за офицерите от СС.

Целият архив ще бъде внимателно анализиран от историци, а норвежка телевизия ще направи документален филм за него.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!